Viral

“Pendidikan Islam Perlu Dimansuh…” – Idea Lelaki Ini Dipertikai Ramai

Saban waktu, sistem pendidikan di negara kita sentiasa digubah mengikut persada arus perdana, dan demi memantapkan lagi generasi muda yang bakal menerajui negara di masa akan datang. Baru-baru ini, seorang pemuda telah menjadi perhatian ramai di laman Twitter apabila telah menulis cadangan peribadi tentang pemansuhan subjek Pendidikan Agama IsIam di sekolah, khususnya sekolah jenis kebangsaan.

BACA: Sebab Mengapa Tidak Boleh Memaksa Pelajar Melakukan ‘Homework’

Gambar sekadar hiasan

Pendidikan IsIam di sekolah perlu diberhentikan. Kalau nak dalami ilmu agama, belajarlah di sekolah agama atau semasa mengaji SELEPAS waktu persekolahan. Biarkan sekolah kebangsaan seku1ar…

Pernah tak terfikir kenapa pendidikan moral seperti tiada tujuan dan tak berguna langsung secara praktikal? Bayangkan kalau mereka diajar dengan subjek yang lebih bagus daripada moral? Pelajar MusIim akan ketinggalan di belakang. Jadi mereka tetapkan moral untuk seimbangkan keadaan tersebut..

Kesan mansuhkan Pendidikan IsIam di sekolah

Baik: Ada lebih banyak masa untuk subjek sains, matemat1k. Slot tersebut juga boleh diisi dengan elektif lain seperti seni/muzik. Dapat jimatkan duit..

Buruk: Orang ramai akan naik kecoh, meletakkan diri mereka sebagai m4ngsa & fikir mereka yang ditindas

Ternyata cadangan serta pandangan yang diberikan oleh lelaki ini tidak dipersetujui oleh rata-rata netizen. Selain menghorm4ti kedudukan agama IsIam sebagai agama rasmi di Malaysia, mereka turut menyatakan yang tidak semua orang mampu untuk menghantar anak-anak ke sekolah agama atau institusi swasta khas bagi tujuan tersebut.

Gambar sekadar hiasan

Tahu tak tu agama rasmi di sini? 

Sesetengah keluarga tak mampu hantar anak ke 2 sekolah…

Letakkan Allah yang utama…semua jadi mudah

Tanpa ilmu agama…hidup akan rasa kosong walaupun banyak belajar ilmu lain

Sumber: Twitter haikalclassic