Semasa Viral

Pakai Selekeh, Bayar Pakai Duit ‘Tebal’.. Penjual Nasi Lemak Buka Cerita

Isu duit palsu bukan lagi satu isu baru di negara kita. Kebiasaannya yang menjadi m4ngsa penipuan sindiket wang palsu ini adalah peniaga-peniaga di kedai runcit ataupun warung kecil kerana mereka tidak mempunyai mesin khas yang mampu mengenalpasti wang tersebut. Malah kebanyakkan mereka terdiri daripada golongan tua yang kurang tahu untuk membezakan antara wang tulen dan palsu, membuatkan si penipu lebih berani untuk berbuat jahat.

BACA: Netizen ‘Backup’ Lelaki Palsukan Wang Semata-Mata Untuk Buat Belanja Kahwin

Itulah yang terjadi kepada gadis ini bersama ibunya. Seorang pemuda telah membayar tiga bungkus nasi lemak yang berharga RM4.50 dengan sekeping wang RM50. Namun setelah lelaki itu pergi, barulah gadis ini mendapat tahu wang tersebut rupanya duit palsu.

Sekali pandang warnanya kelihatan seperti wang betul namun bila dipegang rasanya agak berbeza kerana sedikit tebal. Bila diteliti betul-betul, rupanya ia hanya dua helai kertas yang dicetak lalu dilekatkan, menyerupai wang kertas.

Nasi free berjaya, baki RM45.50 pun free2 je dapat

Bercerita balik mengenai kejadian sebenar, gadis bernama Anis ini memberitahu dia sedang berniaga di gerai nasi lemak bersama ibu dan rakan ibunya. Mereka telah menjalankan perniagaan itu sejak lima tahun lalu. Seawal jam 7.30 pagi hari itu, gerai mereka telah didatangi lelaki itu dengan menaiki motorsikal jenis skuter. Penampilannya agak selekeh, namun Anis dan ibunya tidak berprasangka buruk sebaliknya melayannya biasa seperti pelanggan-pelanggan lain.

Kredit foto mStar Online

Gambar sekadar hiasan

Selepas tiga minit senyap dan hanya melihat menu di papan tanda gerai mereka, lelaki ini akhirnya bersuara. Itupun pertuturannya kurang jelas dan dia banyak mendiamkan diri. Selepas menerima duit daripada lelaki itu, Anis akui dia agak hairan kerana wang itu sedikit tebal daripada kebiasaannya tapi menganggap mungkin kerana ia wang baru.

Gambar sekadar hiasan

Rasa tak sedap hati

Mak cuma cakap tak ada rezeki.. kene bersabar

Kejadian ini memberi pengajaran pada Anis dan ibunya supaya selepas ini mereka lebih berhati-hati menerima wang daripada pelanggan, terutamanya wang yang bernilai besar. Mereka juga menganggap penipuan ini sebagai satu dugaan orang berniaga.

Gambar sekadar hiasan

Sumber: Twitter ghasaq_, mStar Online