kesihatan Realiti Hidup

Makan Ubat Untuk Susutkan Berat Badan, Kaki Tangan Kebas Tak Mampu Pijak Tanah

Makan Ubat Untuk Susutkan Berat Badan, Kaki Tangan Kebas Tak Mampu Pijak Tanah 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Masyarakat kita mudah mempercayai bahawa ubat atau suplemen tambahan yang diiklankan melalui media sosial mampu menyelesaikan masalah mereka dalam masa singkat. Walaupun banyak kempen kesedaran sudah dibuat, kemahuan untuk nampak cantik akhirnya membuatkan ‘mata tertutup’ daripada membayangkan kesan buruk pada kesihatan.


BACA: Dulu Pinggang Menggeleber, Sekarang Imej Ramping Menawan. Ini Rahsianya

Mulut dah tak boleh bercakap… Kaki tangan dah kebas pijak tanah pun tak rasa

Seorang wanita berkongsikan pengalaman pahitnya selepas mengamalkan ubat menurunkan berat badan di TikTok. Menurutnya, organ dalamannya hampir rosak ditambah pula mulutnya sudah sukar untuk berbicara. Dia terpaksa menggunakan kerusi roda kerana tangan dan kakinya berasa kebas setiap kali cuba menjejak ke tanah.


Makan Ubat Untuk Susutkan Berat Badan, Kaki Tangan Kebas Tak Mampu Pijak Tanah 2

Alhamdulillah sembuh dalam masa seminggu… Yang nak makan ubat macam tu stoplah sayanglah organ korang

Wanita itu akhirnya dimasukkan ke pusat perubatan bagi mendapatkan rawatan. Namun selepas itu, dia meminta izin untuk pulang bagi berubat secara secara tradisional pula. Berkat kesungguhannya itu, dia beransur pulih dalam masa seminggu. Sebagai seorang testimoni yang kurang bernasib baik, pemilik video itu menasihati netizen agar menghentikan pengambilan ubat sedemikian serta-merta.


@masturinadania

Effect ubat kurus merosak kan organ dalaman☹️ #fyp #fypシ #tiktokmalaysia

♬ original sound – MasturinaDania – MasturinaDania

Saya pernah makan lepas tu jantung laju gila… Terus stop sampai sekarang

Rakaman berdurasi 15 saat  tersebut telah menerima 900 ribu jumlah tontonan sejak dimuat naik kelmarin. Meninjau ke ruangan komen, rupa-rupanya ada juga netizen lain yang terpaksa berdepan dengan kesan buruk mengamalkan ubat-ubatan seperti itu.

Makan Ubat Untuk Susutkan Berat Badan, Kaki Tangan Kebas Tak Mampu Pijak Tanah 3 Makan Ubat Untuk Susutkan Berat Badan, Kaki Tangan Kebas Tak Mampu Pijak Tanah 4 Makan Ubat Untuk Susutkan Berat Badan, Kaki Tangan Kebas Tak Mampu Pijak Tanah 5 Makan Ubat Untuk Susutkan Berat Badan, Kaki Tangan Kebas Tak Mampu Pijak Tanah 6 Makan Ubat Untuk Susutkan Berat Badan, Kaki Tangan Kebas Tak Mampu Pijak Tanah 7

Sumber: TikTok MasturinaDania

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Kantoi Buang Sisa Kimia Ke Sungai, Kecut Perut Adu Du Bila Ditangkap BoBoiBoy
🔥Iqbal Muncul Bagi Cincin, Juri Tegur Peserta Bawa ‘Isu Sampah’ Ke Pentas MLM
🔥[VIDEO] Ku Faridah Tampar Sharif Zero, Persembahan Kumpulan Tiro Diberi 5 HA
🔥Rating Running Man Mencanak, Jihyo Tayang Tuah Main Jambatan Kaca Squid Game

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook