International Semasa

Mahu Buktikan ‘Bucu Dunia’, Golongan Flat Earth Bakal Tawan Antartika!

Sejak akhir-akhir ini, isu p0lemik tentang bentuk sebenar planet Bumi semakin menjadi bahan perbincangan oleh masyarakat di Malaysia. Meskipun perkara ini bagus dari sudut ilmiah, namun apabila muncul ramai yang membahas teori flath earth di wall FB, kadang-kadang boleh mendatangkan logik juga. Dan sewaktu kekeliruan itu menghantui fikiran ramai, golongan Bumi Datar atau Flat Earth (FE) sedang bersiap sedia untuk membuktikan kebenaran idealogi mereka.

BACA: “Bumi Flat Ke?” – Dr. Sheikh Muszaphar ‘Redha’ Jawab Soalan Pelik Jadi Tumpuan

Gambar sekadar hiasan

Menerusi sebuah artikel di portal Forbes baru-baru ini, seorang wakil golongan FE iaitu Jay Decasby ada menyatakan bahawa pihak mereka sedang merancang sebuah ekspedisi khas ke Antartika bagi menutup semua mulut yang menuduh mereka tersalah selama ini.

Mereka sengaja memilih kawasan titik paling selatan di muka Bumi bagi misi tersebut dalam usaha menemukan bukti kukuh bahawa Bumi sememangnya mempunyai hujung bucunya yang tersendiri.

Gambar sekadar hiasan

Walaupun ramai pelayar masa dahulu pernah berkongsi penemuan bumi itu rata, namun itu semua masih belum cukup untuk dijadikan rujukan bagi pengkaji zaman moden dalam membuktikan kepercayaan mereka ini.

Gambar sekadar hiasan

Sumber: ERA (Malaysia)