Cinta & Perhubungan Inspirasi Realiti Hidup

Lebih Rela Digelar Materialistik Daripada Menyusahkan Mak Bapak Lepas Kahwin!

Zaman kini, ramai yang menyifatkan wanita yang memilih calon suami berkedudukan stabil sebagai materialistik dan mata duitan. Hakikatnya dalam perkahwinan, cinta bukanlah jaminan utama yang membawa kepada kesejahteraan dan kebahagiaan dalam berumahtangga. Berpijak pada bumi nyata, itu adalah lebih tepat untuk melabel wanita-wanita seperti ini kerana mereka percaya pada zaman ini, kestabilan ekonomi lebih menjamin masa depan keluarga berbanding rasa cinta semata-mata.

Gambar sekadar hiasan

BACA: Hanya Sebab Aku Kelantan, Parents Dia Reject & Kahwinkan Dengan Lelaki Lain!

Seorang wanita di Twitter telah menulis satu thread tentang perkara ini. Pada dirinya, cinta semata-mata tidak menjamin sesebuah keluarga itu mampu hidup bahagia jika tanpa kewangan yang stabil.

Kahwin sebab cinta.. tak pandang harta.. niat yg murni 

Fitrah lelaki nak sediakan semuanya utk orang dia sayang 

Adalah tidak patut apabila seorang gadis yang telah berkahwin masih mengharapkan kedua orang tua menanggung perbelanjaan keperluannya yang sudah berkeluarga sedangkan perkara itu telah menjadi tanggungjawab utama si suami.

Gambar sekadar hiasan

Di sinilah logiknya bila menyatakan cinta itu bukan pengukur utama dalam kesejahteraan dan kebahagiaan hidup selepas berkahwin. Macam mana nak rasa bahagia kalau nak beli barang dapur pun tak cukup duit? Tak dinafikan, kebanyakkan isu pergaduhan dalam rumah tangga berpunca daripada masalah kewangan.

Gambar sekadar hiasan

Satu bil pun tak bayar kat rumah bolehlah sembang 

Kahwin dengan lelaki kaya, bukan materialistik…tapi bijak 

Kesimpulannya, gadis ini menjelaskan bahawa jika seorang wanita yang memilih lelaki kaya sebagai suami, dia bukanlah materialistik tapi sebenarnya dia hanya menjadi bijak. Sekurang-kurangnya selepas berkahwin dia tidak perlu menyusahkan kedua orang tuanya untuk membantu dirinya dalam masalah kewangan walaupun selepas bergelar isteri.

Gambar sekadar hiasan

Lepas kahwin aku nak hidup senanglah 

Sumber: Twitter nishaezzati

1
like
1
love
1
haha
wow
sad
angry