Cinta & Perhubungan Realiti Hidup

Lebam Tampar Anak Boleh Sembuh, Tapi Kesan Tamparan Mental & Emosi…

Jika diperhatikan betul-betul persekitaran ataupun cukup di rumah kita sendiri, perasan tak yang semakin anak-anak membesar, semakin tinggi juga tahap kedegilannya. Walaupun perkara ini memang sukar untuk diterima, tapi hakikatnya itu adalah hasil didikan daripada ibu bapa yang membesarkannya. Bagaimana acuan, begitulah bentuk kuihnya. Bagaimana perangai si ayah, begitulah jua perangai anak-anaknya.

BACA: Jangan Guna Perkataan ‘Takut’ Pada Anak, Ini Pesanan Yana Buat Ibu Bapa

Baru-baru ini, seorang ayah muda ada berkongsi kisah tentang anaknya yang baru masuk usia 8 bulan yang telah ditampar oleh seorang lagi kanak-kanak yang berusia 2 tahun ketika sedang bermain di sebuah restoran makanan segera.

Budak ni baru berhenti nangis lepas kena tampar

Namun begitu, sebagai seorang yang rasional, Fhais tidak langsung meletakkan kesalahan pada kanak-kanak yang belum kenal erti dunia ini sepenuhnya lagi. Sebaliknya peranan bapa budak itu yang dipersoalkan oleh dirinya.

Budak tu diz4limi ayah sendiri…lebam mental & emosi budak tu sangat teruk

Ayahnya tak didik untuk minta maaf lepas dah lakukan kesalahan

Gambar sekadar hiasan

Anak itu kena marah pula dengan ayahnya…baru 2 tahun kot!

Gambar sekadar hiasan

Ayahnya hukum dengan puku1 tangan budak tadi

Gambar sekadar hiasan

Rentetan daripada peristiwa itu, dia menyeru semua ibu bapa agar sentiasa menunjukkan didikan dan contoh tauladan yang baik untuk dicontohi oleh anak-anak. Walaupun memohon maaf itu malu rasanya, namun ianya sangat dituntut demi menjadi seorang insan yang berguna suatu hari nanti.

Kesan tampar boleh sembuh…tapi kesan tamparan emosi mungkin sampai dewasa

Gambar sekadar hiasan

Sumber: FB Mohd Fhais

like
love
haha
wow
sad
angry