Semasa Viral

“Kepada Lelaki Yang Berminat.. Berhenti Telefon. Saya Letih!” – Tauke Durian

Dua hari lalu, kecoh di laman media sosial apabila seorang bapa dari Thailand ini yang juga merupakan seorang jutawan dan tauke durian telah menawarkan wang tunai sejumlah RM1.2 juta dan juga harta-hartanya yang lain kepada mana-mana jejaka yang boleh memenangi hati anak gadisnya yang berusia 26 tahun serta sanggup meneruskan legasi pernigaan keluarga mereka.

BACA: Tiada Kereta Bukan Alasan, Bapa Nekad Hantar 3 Anak Ke Sekolah Dengan Basikal 

Kedengaran tak masuk akal tapi lelaki bernama Anont Rotthong  ini sememangnya tidak bergurau.

Pemilihan pemenang hanyalah bergantung pada dua kriteria ini. Pertama, dia mestilah pandai membeli dan memilih durian yang terbaik. Kedua, dia mestilah baik, tidak bermain judi, bekerja keras dan yang paling penting menyayangi anak perempuannya dengan sepenuh hati.

Dalam masa dua hari saja sejak tawaran itu viral, sudah lebih 10,000 permohonan diterima bapa ini melalui panggilan telefon. Ekoran itu, dia telah membatalkan pertandingan tersebut kerana tidak tahan pula dengan lambakan permohonan menyunting anak daranya itu.

Berhenti telefon saya! Saya letih

Beri saya ruang untuk berehat

Ekoran berita pembatalan itu, ramai rakyat dari Malaysia terus mengecam dan memberi kritikan kepada bapa ini.

Nak bagi laku durian dia juallah.. boikot durian dia

Nak publisiti murahan je 

Usahawan Thailand terpengaruh dgn cara bad marketing founder Malaysia

Ni marketing biz je.. ingat dia b*doh ke nak bagi duit berjuta?? 

Ramai yang begitu marah dengan strategi pemasaran dilakukan usahawan ini. Ramai yang menyifatkan strategi tersebut sebagai ‘murah’ dan tidak patut dibuat semata-mata ingin melariskan jualan buah duriannya.

Sumber: FB Astro Awani dan Bangkok Post