Inspirasi

Kenapa Nak Buat Baik Lagi Susah Di Bulan Ramadan? Ini Penjelasan Prof Muhaya

Berbuat kebaikan sesama manusia amatlah dituntut dalam IsIam. Setiap perbuatan yang membawa kepada kebaikan, nescaya Allah akan gandakan pahala sebagai bekalan di akhirat kelak. Namun, apabila sudah masuk bulan Ramadan, menjadi satu cabaran kepada seseorang itu kerana masih berkira-kira untuk membuat baik sedangkan mereka tahu di bulan mulia ini syaitan telah diikat.

BACA : Viral Solat Tarawih Laju, Sah Ke Tak Sebenarnya? Ini Penjelasan PU Azman

Terpanggil untuk menjawab persoalan itu, Datuk Prof Dr Muhaya tampil membuat penjelasan bagi perkara berbangkit tersebut menerusi satu portal hiburan di Facebook.

Sepatutnya bulan puasa ini lebih mudah untuk berbuat kebaikan kerana satu syaitan telah diikat tetapi apa yang payahnya adalah nafsu manusia. Jadi kalau selama ini kita berper4ng, kita tak lawan nafsu menyebabkan nafsu jadi kuat, iman jadi lemah, kita akan terus jadi macam tu.

Bila kita bulan Ramadan payah, bererti selama ini kita sedang memenangkan nafsu kita. Sebab itu Allah jadikan puasa ini bila kita tak makan adalah untuk menekan nafsu tu. Kita ni jadi tak elok sebab syaitan dan nafsu. 

Manakala syaitan pula ada yang nampak dan tidak nampak. Syaitan nampak ini adalah kawan-kawan, rancangan televisyen, media sosial yang tak baik. Semua ini adalah syaitan-syaitan yang nampak. Syaitan yang tak nampak ni dia bisik.

Bila kita rasa mencabar, kita perlu banyak lagi kena lawan nafsu dan jauhkan daripada syaitan-syaitan yang nampak tu. Bila kita tahu benda tu menyeru kepada keburukan menjauhkan dari Allah, kita kena kenalpasti. Orang yang bijak dia tahu apakah penghalang kejayaan dia. Maka kita kena pandai menolak benda negatif tu dan menuju ke arah positif.

Beliau turut mencadangkan satu tips jika mahu melakukan sesuatu tetapi cukup susah iaitu jika kita nak bangun solat, apabila terjaga saja teruskan bangun. Kalau kita berbuat demikian, maka kita akan jadi orang yang kuat.

InshaAllah, doakan pada Allah banyak-banyak sebab yang memberikan kesihatan adalah Allah SWT dan mendoakan orang lain juga untuk berubah.

Cabaran buat baik lebih besar di bulan Ramadan?

Sumber : Portal Astro Gempak

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Maaf

Sila matikan Ad Blocker untuk membaca artikel dalam portal ini