Hiburan Semasa Viral

“Kau Ni Acah Sangat” – Workhaholic Masa Berpantang, Vivy Buat Ramai ‘Meluat’?

Dikenali ramai sebagai ikon fesyen di Malaysia, Vivy Yusof dilihat sebagai seorang wanita yang berkomitmen tinggi dalam pekerjaan, malah seorang yang workaholic untuk menaikkan jenama perniagaannya walaupun ketika berbadan dua. Vivy Yusof sebelum ini pernah diselar netizen gara-gara bersikap skeptikal kepada pekerja yang sering meminta cuti kerana kurang sihat semasa hamil. Vivy menganggap  kehamilan tidak patut membuatkan seseorang itu menjadi lemah dan menjejaskan prestasi kerja mereka.

BACA: Petronas Berjanji CSR Akan Diberi Tanggungjawab Utama Di Sarawak

Kini, sekali lagi Vivy Yusof menjadi perhatian di media sosial gara-gara kapsyen panjang yang ditulisnya di IG. Menerusi kapsyen tersebut, Vivy memberitahu bahawa dia telah pergi ke pejabat walaupun masih dalam tempoh berpantang kerana rasa bersalah meninggalkan pekerja bertungkus-lumus bekerja untuk syarikatnya sedangkan dia di rumah hanya tidur dan berehat.

Feeling productive again

It feels wrong to just be home

Nak bercuti untuk tujuan peribadi saja hanyalah 4 hari maksimum, macam manalah Vivy boleh bertahan bercuti selama 2 bulan di rumah tanpa melakukan apa-apa untuk syarikat sendiri? Tidak betah dengan keadaan itu, dia telah hadir ke tempat kerja kerana tidak mahu pekerjaan di pejabat menjadi tertunggak dan lambat hanya kerana dia bercuti panjang untuk berpantang.

Di hujung kapsyen, Vivy turut bertanya kepada para usahawan wanita di luar sana tentang bagaimana mereka melakukan tempoh berpantang tanpa rasa serba salah dengan pekerjaan mereka.

Gara-gara kapsyen tersebut, Vivy telah mencetuskan percanggahan pendapat dari kalangan netizen dan rata-ratanya menghentam sikap tersebut kerana menganggap Vivy terlalu mengutamakan pekerjaan tanpa memikirkan keperluan berpantang yang sempurna bagi  bagi setiap wanita.

Ko ni acah sangat menyampah aku

I’m a women entrepreneur.. have my pantang 44 days

What’s the point of having much money

We are fighting.. longer maternity leave

Kesannya bukan sekarang.. baby keluar dari rahim kita

Kalo tak kesian diri.. kesianlah dekat baby

Sumber: Vivy Yusof

1
like
love
1
haha
1
wow
sad
4
angry

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.