Inspirasi

“Janji Dia Selamat…” – Tak Minta Ganti Rugi, Uncle Cina Ini Beri Penjelasan

Semalam, viral satu posting di Facebook memaparkan sikap toleransi seorang uncle Cina yang tidak memarahi seorang penunggang motosikal yang telah melanggar kenderaan utiliti sukan (SUV) miliknya. Pemandu bernama Jason Tan ini juga malah menghantar lelaki tersebut ke klinik dan bermurah hati untuk membayar semua kos rawatan yang dikenakan sebelum akhirnya menghantar dia pulang ke rumah.

BACA : Dah Terlanggar Kereta Langsung Tak Marah, Toleransi Uncle Cina Ini Dipuji Ramai

Menerusi pendedahan oleh sebuah portal hiburan, Jason yang juga merupakan ahli perniagaan menjelaskan sebab mengapa dia berbuat demikian. Menurutnya, dia faham bahawa pekerja syarikat penghantaran makanan itu sedang mencari rezeki dan tidak sengaja terlanggar kereta miliknya.

Sekarang tengah bulan puasa dan nanti dia pula akan sambut hari raya. Lagipun saya fikir pada masa itu hanya mahu memastikan dia selamat. Penunggang motosikal itu berkali-kali minta maaf dan beritahu akan membayar kos kerosakan kereta saya.

Meskipun begitu, jauh di sudut hati saya pada masa itu hanya memikirkan keadaannya dan saya ikhlas untuk beri bantuan dengan membawa dia mendapatkan rawatan di sebuah klinik berdekatan.

Penunggang motosikal tak alami masalah serius

Tak minta bayar sesen pun

kredit Foto : Metro

Menurut Irfan atau nama penuhnya Mohd Irfan Mohd Kushairi baru sebulan bekerja dengan syarikat tersebut, pada waktu itu sedang dalam perjalanan mengambil makanan yang dipesan oleh pelanggan.

Terharu..langsung tak merungut

Sumber : Nan Naz