Tips Berguna

“Jangan Terkebil Nak Jawab”-Pemuda Kongsi Soalan Bocor Kalau Travel Ke Korea!

Pengaruh dunia hiburan Korea Selatan telah memberikan impak yang besar terhadap bidang pelancongan mereka. Manakan tidak, begitu ramai pelancong asing yang bertandang ke negara Kpop ini saban tahun termasuklah orang Malaysia sendiri. Namun sejak akhir-akhir ini, pihak imigresen Korea Selatan telah memperketat pemeriksaan terhadap rakyat kita dek kerana fenomena kemasukan pekerja secara haram.

BACA : Nekad Kerja Petik Buah Di Australia Kononnya Gaji Masyuk Tapi Hakikatnya

Gambar sekadar hiasan

Sebelum ini, kisah tentang rakyat Malaysia yang tidak dibenarkan masuk ke negara tersebut mula tular di media sosial. Semuanya terjadi selepas mereka gagal menjawab soalan penting dari pihak imigresen dan siapa menyangka mereka perlu pulang ke tanah air dengan segera! Mujur sahaja ada budi bicara dan akhirnya mereka melepasi konflik tersebut dengan selamat.

Terlalu ramai rakyat Malaysia kerja di Korea tanpa work visa

Oleh itu, seorang pemuda telah tampil berkongsikan sedikit perincian berkaitan masalah tersebut di Twitternya yang boleh menyenangkan perjalanan anda nanti.

Gambar sekadar hiasan

Kalau tak dapat jawab, imigresen akan curiga

Selain perlu menyediakan dokumen informasi mencukupi berkaitan rancangan percutian, kalian juga perlu bijak menjawab soalan-soalan yang biasa diajukan oleh pihak imigresen Korea. Tegas pemuda ini, berhati-hatilah ketika menjawab kerana sedikit kesilapan bakal membuatkan mereka begitu curiga dengan kita semua.

Pastikan ada tiket pulang…Jangan fikir nak lepak-lepak

Gambar sekadar hiasan

Kalau naik flight tarikh paling murah, sila bersedia untuk jawab

Gambar sekadar hiasan

Biarlah aku nak travel sorang…Salah ke?

Gambar sekadar hiasan

Sebelum lalu imigresen, sediakan semua dokumen

Gambar sekadar hiasan

Sumber : Twitter Asoshiation

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Telegram