Inspirasi

Jangan Sebab Kehendak Ibu Bapa, Anak-Anak Rasa Terbeban Dengan Tanggungjawab

Jangan Sebab Kehendak Ibu Bapa, Anak-Anak Rasa Terbeban Dengan Tanggungjawab 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Ibu bapa memainkan peranan penting dalam mendidik anak-anak. Mereka merupakan guru pertama yang mengajar selok-belok kehidupan. Walau bagaimanapun, ibu bapa juga perlu memahami anak mereka tambahan pula apabila zuriat tersebut sudah dewasa. Menurut satu perkongsian yang tular di media sosial, ia memberitahu tentang kisah seorang ibu yang sentiasa bertolak ansur dengan zuriatnya.

BACA : Stress Sikap Ibu Bapa, Jangan Buat 8 Perkara Ni Dalam WhatsApp Group Kelas Anak

Jangan Sebab Kehendak Ibu Bapa, Anak-Anak Rasa Terbeban Dengan Tanggungjawab 2


“Alamak, terasa hati ke..”

Menurut satu posting di laman Facebook milik Kamalia Kamal, dia mencertitakan tentang pengalamannya semasa pertama kali beraya bersama keluarga mentua. Pada permulaanya wanita berkenaan merasa hairan kerana ibu mentuanya masih menyediakan juadah raya walaupun ipar-duainya masih tidak menunjukkan petanda untuk pulang beraya bersama. Wanita berkenaan turut menganggap mentuanya itu terasa hati sehingga tidak mengendahkan cadangan dia untuk menghubungi adik-beradik suaminya.

Jangan Sebab Kehendak Ibu Bapa, Anak-Anak Rasa Terbeban Dengan Tanggungjawab 3

Jangan Sebab Kehendak Ibu Bapa, Anak-Anak Rasa Terbeban Dengan Tanggungjawab 4
Gambar sekadar hiasan

Jangan bebankan anak

Menjelaskan situasi tersebut, suaminya pernah berpesan supaya tidak mebebankan anak-anak. Ini kerana bebanan tersebut boleh menyebabkan hubungan kekeluargaan menjadi keruh. Tambahnya lagi sebagai ibu, Kamalia perlu memudahkan urusan zuriatnya kerana Tuhan memberikan cahaya mata untuk dibentuk dengan acuan yang betul.


Jangan Sebab Kehendak Ibu Bapa, Anak-Anak Rasa Terbeban Dengan Tanggungjawab 5

Jangan Sebab Kehendak Ibu Bapa, Anak-Anak Rasa Terbeban Dengan Tanggungjawab 6
Gambar sekadar hiasan

Kalau bertolak ansur, anak-anak sendiri akan cari

Menurut Kamalia, sikap ibu mentuanya yang suka bertolak ansur menjadi rebutan ipar-duai untuk menjaganya. Selain itu, sifat mentuanya yang tidak pernah merungut menyebabkan dia tidak pernah diketepikan. Sepanjang menjadi ahli keluarga berkenaan, Kamalia tidak pernah melihat atau mendengar ibu suaminya itu membebankan anak-anak dengan kerenahnya.

Jangan Sebab Kehendak Ibu Bapa, Anak-Anak Rasa Terbeban Dengan Tanggungjawab 7


Jangan Sebab Kehendak Ibu Bapa, Anak-Anak Rasa Terbeban Dengan Tanggungjawab 2

Sumber : Facebook Kamalia Kamal

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram