Resepi Santai Tips Berguna

Hanya Belanja RM 31 Seminggu, Gadis Ini Kongsi Tips Masak Menu Jimat & Sihat!

Kos sara hidup yang kian meningkat pada zaman kini membuatkan ramai antara kita mengamalkan perbelanjaan yang berhemah dan bijak. Antara golongan yang begitu terkesan dengan peningkatan kos sara hidup itu adalah golongan mahasiswa sehinggakan ada yang sanggup berlapar dan mengikat perut untuk mengurangkan perbelanjaan harian. Sebagai langkah untuk mengurangkan perbelanjaan, golongan mahasiswa dan bujang boleh memasak sendiri makanan harian dirumah.

BACA: Tak Larat Masak, Perut Buncit, Kini Teka-Teki Terjawab.. Sah Shila Mengandung!

Gambar sekadar hiasan

Menerusi sebuah perkongsian oleh individu bernama Stella Entang di laman sosial Twitter, ada didedahkan bahawa hanya RM 31 sahaja diperluk4n untuk belanja makan selama seminggu. Rahsianya? Semua makanan haruslah dimasak sendiri di rumah. Bukan sahaja menjimatkan malah makanan yang disediakan sendiri juga lebih sihat berbanding makanan  di luar.

Resit ni pembelian barang basah untuk 5 hari…RM 31.35, rajin tak rajin je masak

So, ni lah plan menu makanan I

Lunch aku bawa bekal gi kerja…malam sebelum aku dah prepare bahan

“Tak bosan ke lauk sama”…bosan ke tak aku makan je janji kenyang

Tiap minggu aku tukar2 jenis sayur…

Contoh dinner…nasi goreng + buah betik

Memang jarang makan luar…ada pun beli makanan kat pasar malam

Contoh menu untuk sarapan…



Contoh makanan tengah hari…

Makan malam…

Sumber: Twitter stellaEntang