Viral kesihatan

Gara-Gara ‘Walker’ Terbalik Sebelum Jatuh Tangga, Baby Retak Tempurung Kepala,

Gara-Gara 'Walker' Terbalik Sebelum Jatuh Tangga, Baby Retak Tempurung Kepala, 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Penggunaan ‘walker‘ kepada anak-anak kecil sudah tidak asing lagi di kalangan ibu bapa. Ramai percaya benda itu dapat bantu kanak-kanak bergerak dengan selamat terutamanya dalam kawasan rumah. Namun begitu, sebenarnya penggunaan ‘walker‘ juga ada risikonya yang tersendiri seperti satu kisah didedahkan oleh Redza Zainol melalui Facebook.


BACA: Mengada Kejut Tak Mahu Bangun, Bapa Kreatif  Terbangkan Baby Macam Rama-Rama

Bayi terbalik dari ‘walker’ sebelum jatuh tangga

Menurut Redza yang juga seorang doktor, beliau dan juga beberapa pegawai perubatan lain tergamam apabila menerima satu kejadian bayi terbalik daripada ‘walker‘ sebelum terjatuh tangga. Lebih menyedihkan lagi, apabila keputusan CT scan menunjukkan bayi berkenaan mengalami kecederaan di bahagian otak. Malah tempurung kepalanya juga turut sama retak susulan insiden tersebut.

Gara-Gara 'Walker' Terbalik Sebelum Jatuh Tangga, Baby Retak Tempurung Kepala, 2

Gara-Gara 'Walker' Terbalik Sebelum Jatuh Tangga, Baby Retak Tempurung Kepala, 3
Gambar Sekadar Hiasan
Gara-Gara 'Walker' Terbalik Sebelum Jatuh Tangga, Baby Retak Tempurung Kepala, 4
Gambar Sekadar Hiasan

Kalau luar negara dah diharamkan sepenuhnya sebab banyak insiden

Mendengar keputusan berkenaan, si ayah hanya mampu tersandar pada dinding manakala ibu pula terduduk di sebelah anaknya. Jelasnya lagi, sebenarnya sudah banyak insiden melibatkan penggunaan ‘walker‘ terjadi seperti tersepit dan juga melecur di bahagian kulit. Kalau di luar negara seperti Kanada, alatan tersebut telah pun diharamkan sepenuhnya.


Gara-Gara 'Walker' Terbalik Sebelum Jatuh Tangga, Baby Retak Tempurung Kepala, 5

Gara-Gara 'Walker' Terbalik Sebelum Jatuh Tangga, Baby Retak Tempurung Kepala, 6
Gambar Sekadar Hiasan

Lebih baik sedia ruang berpagar supaya diorang dapat gerak bebas

Langkah yang terbaik adalah dengan menyediakan ruang luas namun berpagar seperti ‘Playpens‘ supaya kanak-kanak ini dapat bergerak bebas dan juga selamat. Namun, pergerakan mereka masih perlu dipantau oleh ibu bapa.


Gara-Gara 'Walker' Terbalik Sebelum Jatuh Tangga, Baby Retak Tempurung Kepala, 7

Gara-Gara 'Walker' Terbalik Sebelum Jatuh Tangga, Baby Retak Tempurung Kepala, 8
Gambar Sekadar Hiasan

Sumber: Facebook Redza Zainol 

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Instafamous Tunjuk Pampers Anak Sepah Dalam Rumah-“Istighfar Tengok Video Ni”
🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥[VIDEO] Ditalak Hamil 9 Bulan, Wanita Sound Bekas Suami Tak Datang Akikah Anak

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram