Bisnes Semasa Viral

Gabenor Baru Bukan Ahli Politik – Zeti

Gabenor Baru Bukan Ahli Politik - Zeti 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Gabenor Baru Bukan Ahli Politik - Zeti 2Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz akan menamatkan kontrak beliau pada 30 April ini. Pelbagai persoalan yang menjadi pertanyaan di kalangan rakyat, para pelabur, ahli ekonomi serta penganalisis siapakah bakal mengambil alih tampuk pimpinan beliau.

Zeti yang ditemui ketika melancarkan Platform Akaun Bersepadu (IAP) hari ini, enggan mengumumkannya dan persoalan tersebut akan terjawab selepas melalui beberapa proses-proses tertentu.

“Anda akan dimaklumkan apabila tiba masanya, kerana ia sesuatu yang pasti akan berlaku.”

Katanya lagi kepada Astro Awani:

“Ada proses (pemilihan Gabenor baru) yang perlu diikuti, jadi anda semua perlu bersabar buat masa sekarang.”

Pengumuman yang bakal dilaksanakan itu akan mengambil tempoh masa yang begitu lama memandangkan pemilihan gabenor baru memerlukan penelitian yang mendalam.

20160201_ZETI_BNM_01.JPG.cfBercakap kepada pemberita di Kijang, Zeti menegaskan pengganti beliau mestilah dikalangan individu yang memenuhi kriteria-kriteria diinginkan bagi memastikan pentadbiran baru yang akan datang kekal kukuh sebagai sebuah institusi kewangan.

“Sebagai sebuah institusi, bank pusat mempunyai kekukuhan dan daya tahan yang baik,” lapor Astro Awani.

Zeti sekali lagi menegaskan dan yakin bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) akan terus kekal bebas dan berintegriti tinggi di bawah pentadbiran baru.

“Kebebasan kami adalah kebebasan secara organisasi keseluruhannya. Saya menerajui bank pusat sepanjang kepimpinana lima menteri kewangan dan tiga Perdana Menteri, saya telah menikmati kebebasan ini sepanjang tempoh tersebut. Saya jangka ini akan berterusan walaupun selepas saya meninggalkan bank pusat,” tambah beliau ekoran daripada isu berkenaan. (Astro Awani, 17 Februari 2016)

81442821255_ZETIAKHTARAZIZ

Selama tempoh 35 tahun perkhidmatan beliau bersama BNM, Zeti berkata tiada sebarang pengaruh politk yang boleh mengugat kepercayaan para pelabur kepada bank pusat tersebut. Zeti juga akan memastikan BNM bebas dari mana-mana ahli politik selepas pengundurannya bagi mengelakkan institusi itu terjebak dalam agenda politik.

“Malah institusi kewangan juga tidak mempunyai ahli politik sebagai ahli lembaga pengarah, (ini) lebih-lebih lagi bank pusat.” (Malaysiakini, 17 Februari 2016)

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Instafamous Tunjuk Pampers Anak Sepah Dalam Rumah-“Istighfar Tengok Video Ni”
🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥[VIDEO] Ditalak Hamil 9 Bulan, Wanita Sound Bekas Suami Tak Datang Akikah Anak

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram