Tips Berguna Viral

[FOTO] Pharmacist Terkilan Pembaziran Insulin Berleluasa Di Malaysia

Ramai masyarakat yang tidak sedar betapa mahalnya harga rawatan penyakit diabetes iaitu insulin dan sewenang-wenangnya membuat pembaziran. Baru-baru ini, seorang pegawai farmasi telah menyuarakan betapa terkilan dan sedihnya dengan pesakit diabetes yang tidak menggunakan insulin yang diberikan sehingga menyebabkan pembaziran.

BACA: Jururawat Yang Disangka Baik Rupanya Membunuh Lapan Pesakit Warga Tua Menggunakan Insulin

Di Malaysia, pesakit hanya dikenakan bayaran RM1 sebagai kos mendapatkan perkhidmatan di klinik atau hospital kerajaan, sementara insulin diberikan secara percuma sahaja. Mungkin sebab itu para pesakit berasa tidak bersalah jika tidak menghabiskan insulin tersebut.

Tambah Izzah dalam bebenangnya di Twitter itu, walaupun pesakit memulangkan semula insulin yang tidak digunakan namun ia wajib dilupuskan. Justeru, jika masih mempunyai ubat di rumah, beliau menasihati agar pesakit memaklumkan kepada pegawai farmasi ketika pengambilan ubat tersebut setiap bulan.

Rata-rata netizen turut bersetuju dengan pendapat beliau dan berasa kecewa akan sikap sebilangan rakyat Malaysia yang suka mensia-siakan ubat dan tidak pandai bersyukur.

Ya Allah…membazirnya…

Susah kot nak dapatkan insulin…

Orang bagi kemudahan, disia-siakan…

Sumber: Twitter

like
love
haha
wow
sad
1
angry