Cinta & Perhubungan Santai

Doktor Dedahkan Isteri Tidak Berpantang Lepas Czer, Hanya Percaya Pada Medik?

Doktor Dedahkan Isteri Tidak Berpantang Lepas Czer, Hanya Percaya Pada Medik?

Sharing is caring!

Heboh diperkatakan di media sosial kebelakangan ini tentang keperluan berpantang bagi setiap wanita yang baru melahirkan anak selepas isu ini dikupas dalam rancangan forum Analisis TV Alhijrah. Susulan itu, ramai memberikan pendapat masing-masing dan rata-rata netizen terus menyokong bahawa berpantang seperti adat Melayu adalah suatu keperluan tetapi tidak perlu terlalu berlebihan sehingga memudaratkan wanita itu sendiri.

BACA: “Dari Mengandung Sampai Berpantang Aku Kena Kacau. Semuanya Sejak Aku Balik..”

Namun, lain pula bagi pendapat doktor muda ini yang terkenal dengan panggilan Dr. Say di media sosial. Menerusi Instagram, Dr. Say ada menuIis kapsyen panjang berkaitan topik ini dan menjelaskan bahawa isterinya tidak mengamalkan pantang yang ketat seperti yang diamalkan kebanyakkan wanita Melayu.


Doktor Dedahkan Isteri Tidak Berpantang Lepas Czer, Hanya Percaya Pada Medik?

Doktor Dedahkan Isteri Tidak Berpantang Lepas Czer, Hanya Percaya Pada Medik?

Masa belajar, takde istilah berpantang dalam perubatan moden

Memandangkan kedua-dua mereka merupakan graduan perubatan moden, jadi mereka membuat keputusan untuk mengamalkan apa yang dipelajari secara medikal berbanding mengamalkan apa yang mereka dengari melalui pengalaman orang. Mereka juga menjelaskan bahawa istilah berpantang tidak wujud dalam topik pembelajaran ketika mereka di universiti.

View this post on Instagram

Topik : Pantang Part 1 . Smlm baru sy berkesempatan menonton Youtube Analisis TV Alhijrah mengenai topik yg hangat diperkatakan lately yakni "Perlukah Berpantang?". Teringat kembali dlu masa bini tidak mengamalkan pantang, kami dikecam teruk siap ade yg ckp Ace warded hospital jangkitan paru2 berpunca drpd bini makan Mykori (shaved ice dessert) dlm tempoh pantang. Fuuuh libatkan Ace skali tp xpe Ace dh maafkan die maka arini mari kite sembang lebih mendalam mengenai isu panas ni k peeps? . Terpulang atas kehendak & kepercayaan masing2 but lets keep an open conversation here k? Ditegaskan awal2 sy respect berpantang mengikut adat Melayu tp memandangkan sy belajar perubatan moden, sy decide lebih baik sy amalkan ape yg sy pelajari melalui pembacaan drpd amalkan ape yg sy dengari melalui pengalaman. To be honest sewaktu medical school even semasa bekerja sbgi doktor, tidak pernah sy terbaca/ terjumpa chapter on "what to do postpartum" which means tidak ada istilah berpantang dlm perubatan moden & that was what me & my wife did lepas dia bersalin, ABSOLUTELY NO RESTRICTIONS tp kami stick dgn basic medical knowledge kami. . Slalu medical ni detail, kalau baca psl satu penyakit, fuuh drpd definisinya, kuman ape penyebabnya, bagaimana kuman tu menyebabkan penyakit tu, bagaimana nk tau jenis kuman penyebab tu smpilah kpd bagaimana nk rawat kuman tu. Tp bile smpi what to do postpartum, NOTHING which means lepas bersalin tiada sekatan dlm pemakanan (cuma harus sihat & seimbang), tiada sekatan dari pergerakan (ikut kemampuan & tahap kesakitan) dlm erti kata lain AMAT MEMUDAHKAN. . Next part sy rungkaikan mitos makanan berpantang mengikut garis panduan Kementrian Kesihatan Malaysia sbgi cth "jgn minum air nnt urat kembang", "jgn mkn buah yg sejuk nnt kejang otot", "jgn mkn telur nnt bisa" & bnyk lg. Sabaq naa peeps bagi sy gomol Ace puas2 dlu.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Wanita atau lelaki kena berpantang sepanjang hidup

Bagi Dr. Say, untuk memastikan tubuh seseorang itu terus kuat sehingga usia 40-an bukanIah bergantung pada cara dia berpantang sepanjang tempoh 44 hari. Sebaliknya, cara pemakanan dan lifestyle mereka yang sebenarnya menentukan sama ada tubuh mereka akan kekal sihat ataupun sebaliknya.


View this post on Instagram

Topik : Pantang Part 2 . Ingt post kali ni nk bercerita psl mitos2 pemakanan dlm pantang tp memandangkan comments on last post bnyk yg sy rasa sy perlu addresskan maka sy addresskan dlu eh? Juga spt sebelum ni lets keep an open conversation here k peeps, xmo kondem2 k? Nak amalkan bergantung, xnk amalkan tergantung. Masing2 dh besar & boleh buat pilihan sendiri. Sy hny beri fakta mengikut sains & perubatan. . Satu, ade yg komen kata "badan nak guna lama" kalau xjaga pantang nnt mase umur 30-40an badan akan terjejas. Statement ni tiada basis scientifically. Sy tny balik, sekiranya dlm tempoh 44hari ni anda berpantang ketat2 den masuk hari ke 45 & ke atas anda indulge mkn fast food, xbersenam, xlead healthy lifestyle ikut logik akal, anda rasa badan anda akan tahan lama x? Adakah dgn berpantang ketat selama 44hari tu anda jamin anda xkn kena darah tinggi, kencing manis, osteoporosis & pelbagai penyakit lain? Bg sy seseorang itu baik wanita mahupun lelaki seharusnya berpantang spnjng hidup yakni mengamalkan pemakanan & lifestyle yg sihat + seimbang baru lah "badan tahan lama". . Kedua, sebelum sy go specifically kpd jenis makanan yg katanya xboleh diambil sewaktu berpantang, rule of thumb ttg makanan ni TERAMAT SIMPLE. Any makanan yg tidak mengakibatkan alahan kpd seseorang itu BOLEH dimakan. Sekiranya makanan tu xbuat badan anda merah2+gatal2, xbuat pernafasan anda semput, xbuat anda ttibe2 loya+muntah ia BOLEH & SELAMAT dimakan. Kireny anda boleh makan apa jua lepas bersalin as long as ia sihat, seimbang & tidak menyebabkan alahan. Kan mudah berpantang tu dak? . Sy tau mst rmi yg xpuas hati ngn pndngn sy mengenai pantang modern ni. Sy xmenolak 100% pantang tradisional, in fact lpas bini bersalin sy carikan org tuk tlg urut dia tuk 3hari tuk relaxkan bdn die. Cume xdela sy suruh die berlipas, bertangkas, bergelumas tu. Kalau anda rase aktiviti2 itu memberi ketenangan kpd anda silakan sb tujuan utamany mmg nk relaxkan & galakkan peredaran darah. Ok next part sy crite in detail mengenai mitos pantang pemakanan k peeps? Btw, Ace bedak tebai kirim salam semua.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Jangan keterlaluan berpantang sampai memudaratkan diri

Selain itu, Dr. Say juga sempat menjelaskan secara terperinci mitos beberapa makanan atau minuman yang kononnya tidak boleh diamalkan sepanjang tempoh berpantang. Ironinya, makanan dan minuman yang sama sekaIi ditegah ketika berpantang itulah yang membantu isterinya cepat sembuh dan kekal bertenaga semasa berpantang meskipun dia melahirkan anak pertama secara ‘czer’.

View this post on Instagram

Topik : Pantang Last Part . Memandangkan pantang part 2 semua dok focus kat bedak setepek & pose maharaja Ace & xtau baca ka dak isi kandungan post tu maka last part ni Ace xdak sb dia tlg amik gmba kami haha. Last part ni tuk debunk mitos makanan sewaktu berpantang. . Paling femes once upon a time wlpn dh rmi xamalkan (tp harus ditekankan) "jgn minum bnyk air nnt urat saraf kembang". Ibu dlm pantang perlu minum air secukupnya, 6-8 gelas sehari tuk keseimbangan electrolyte, pulihkan kecergasan bdn & paling penting for milk production. Cara lg snang, minum air bile terasa dahaga. Sy perasan each time bini susukan Ace mesti die dahaga gile maka tiap2 kali nk feed die sediakn sbotol air. No such thing as saraf (nerve) kembang sb minum air bukan lalu saraf pun, mengarut. . Next yg rmi masih amalkan "jgn mkn telur/ayam/ikan nnt gatal + luka bentan". Mcm sy crita dlm part 2 kalau anda tiada alahan kpd mknan yg sy listkan tadi xkn berlakunya gatal2. In fact luka akn lmbt sembuh sekiranya anda menolak mknan ni sb they r rich in protein yg membina sel2 baru lantas memulihkan luka bersalin. Lpas bersalin dlu hari2 sy msk telur tuk bini & aftr 1week tertutup elok luka czernya. Tmbhn, mknan ni provide zat besi yg pnting tuk pembentukan sel darah merah menggantikan darah yang hilang semasa kelahiran mengelakkan anemia. . Paling ultimate, "jgn mkn bayam, timun, tembikai sb mknan ni sejuk nnt kejang otot". Rmi ibu komen kt previous post apsal diorg kne mengigil & rata2 salahkan termakan mknan "sejuk" ni. Well peeps mengigil tu kalau bukan disebabkan puerperal pyrexia (demam dlm tmpoh 6minggu slps bersalin) adlh NORMAL. Ini disebabkan slps uri keluar, darah sbnyk 800ml/min yg disalurkan kpd rahim akan dialirkn kpd organ penting spt jantung & otak gradually maka drh ke peripheries yakni kaki & tgn akn kurang maka sb itu kbnykn ibu brasa sejuk. Mknan ni penting cz mslh paling common among ibu lpas bersalin adlh sembelit & fiber dr mknan ni melancarkan pembuangan. . In a nutshell, jgnla keterlaluan dlm berpantang sehingga memudaratkan diri krn berpantang should be fun & easy cz bile mommy happy scr tidak langsung baby pun akan happy & healthy.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Sumber: IG say_shazril


Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Sharing is caring!

Facebook

Telegram