Realiti Hidup

Dedah Beberapa Kisah Kem4tian Di W4d Kecemasan, Doktor Ini Buat Ramai Insaf!

Sesungguhnya usia muda itu bukanlah suatu jaminan untuk hidup berpuluh tahun lamanya. Seringkali, golongan muda alpa dan lalai dalam menjalani kehidupan mereka. Masa yang ada dihabiskan begitu sahaja dengan hiburan dan keseronokan tanpa mengingati amalan yang perlu dikumpul untuk kehidupan di alam selepas m4ti. Namun, pendedahan kisah-kisah kem4tian yang dikongsikan oleh seorang doktor di bahagian kecemasan ini telah membuka mata ramai tentang aj4l.

BACA: Enggan Dirawat Di H0spital, Doktor Dedah Kisah Pes4kit K4nser Pilih Jumpa Bomoh

Gambar sekadar hiasan

Melalui sebuah status yang dimuat naik di laman Facebook, Dr. Faiz Mashood ada berkongsi realiti kem4tian melibatkan pes4kit daripada pelbagai lapisan umur yang dilihatnya sendiri di jabatan kecemasan.

Kat ED ni macam2 kem4tian ada…ada 24 tahun sampai2 nadi takde, tak tau sebab

Gambar sekadar hiasan

Baby 5 months old datang tak sedar diri…sebab tersedak susu

Pakcik 60 tahun…cubaan intubate 3x fail, rupanya dia jerut leher b*nuh diri

Gambar sekadar hiasan

Kita ni muda terlalu enjoy..padahal ramai m4ti tanpa sebab

Gambar sekadar hiasan

Jadikan 24 jam tu bermakna…solat jgn tinggal, aurat jaga, maafkan semua orang

Gambar sekadar hiasan

Menerusi perkongsiannya itu, Dr. Faiz menegaskan bahawa aj4l itu tidak mengira usia. Tua atau muda, panggilan aj4l tidak akan lambat walau sesaat. Beliau turut menasihati orang ramai, golongan muda khususnya agar memanfaatkan masa sepenuhnya dengan menghargai orang disekeliling dan perkara yang boleh mempermudah urusan di akhirat kelak.

Sumber: Facebook Faiz Mashood

like
love
haha
wow
1
sad
angry

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.