Santai Viral

Bukan Angkara Iceberg! Lelaki Dedah Punca Sebenar Tenggelamnya Kapal Titanic

Sebut sahaja Titanic, pasti ramai terbayang akan sebuah filem yang penuh romantik dan menyedihkan tentang dua insan yang berkenalan di atas kapal dalam perjalanan yang jauh dan akhirnya menyulam rasa cinta. Namun, percintaan mereka berakhir apabila kapal yang dinaiki itu terIanggar bongkahan ais besar lalu tenggelam dan mengorbankan ribuan ny4wa penumpang.

BACA: [VIDEO] Apabila Angin & Ribut Menganggu Pendaratan Kapal Terbang Buat Ramai Jantung Berdebar-Debar

Melalui satu thread di Twitter oleh seorang lelaki ini, telah mendakwa punca sebenar  RMS Titanic tenggelam bukanlah disebabkan iceberg tapi sebenarnya berpunca daripada enjin bawah kapal yang sudah lama terbakar!

Cerita Byurat takde langsung sebut pasal iceberg

Menurut lelaki ini, RMS Titanic (RMST) memiliki dua lagi kapal yang mempunyai rekabentuk sangat sama dan dinamakan sebagai Olympic dan juga Brittanic. Walaupun pemahaman sejarah dan jalan cerita yang didedahkan dalam filem Titanic menunjukkan iceberg menjadi punca peristiwa hitam itu, namun ia tidak langsung disebut dalam buku yang ditulis oleh salah seorang penumpangnya iaitu Vaghinac Byurat.

Byurat sepatutnya tak layak dalam kapal tu

Terdengar Ietupan kuat.. berpunca dari api yang dah lama terbakar dalam Titanic

Segalanya bermula apabila sebuah Ietupan yang kuat didengari dari bilik mereka pada waktu malam, membuatkan Byurat dan teman sebiliknya terus keluar dan membawa barangan berharga sahaja.

Gambar sekadar hiasan

Api yang terbakar tu dah lembutkan besi (dinding kapal)

Disebabkan enggan menanggung kerugian besar, pihak syarikat nekad meneruskan pelayaran itu walaupun dengan risiko yang tinggi! Malah mereka yakin bahawa Titanic tidak akan tenggelam kerana diperbuat daripada logam yang sangat kuat.

Malangnya api yang terbakar di enjin membuatkan besi (dinding kapal) menjadi lembut lalu menyebabkan kerosakan teruk apabila iceberg terIanggar di bahagian berkenaan.

Officer lupa nak pulangkan kunci bilik yang simpan teropong

Terdapat beberapa lagi faktor yang menyebabkan kapal itu tenggelam antaranya Titanic belayar tanpa teropong khas yang berfungsi untuk mengesan iceberg atau sebarang halangan dari jarak jauh. Selain itu, Titanic juga belayar dalam kelajuan yang tinggi dan menyebabkan kapten tidak sempat mengelak daripada iceberg di hadapan mereka.

Gambar sekadar hiasan

Titanic belayar dengan lifeboat sebanyak 20, tak cukup 40

Sumber: Twitter aauskaply