Inspirasi Santai

Budak 10 Tahun Buat Rumah Miniatur Pakai Lidi Sate, Hasil Macam Orang Pro!

Pada zaman kini, kebanyakkan budak-budak berusia lingkungan 10 tahun hanya tahu bermain gajet dan permainan video game sahaja untuk mengisi masa lapang. Aktiviti kesenian seperti melukis atau mewarna, bermain permainan tradisional bagai sudah tidak menarik minat mereka. Namun tidak bagi seorang budak 10 tahun ini kerana membina miniatur rumah merupakan minat dan hobinya.

BACA: Budak Nekad Kunci Diri Dalam Kereta Sebab Taknak Mak Rampas Handphone

Melalui Twitter, bapa saudaranya telah berkongsi beberapa gambar miniatur rumah kampung buatan anak buahnya itu dengan menggunakan hanya lidi sate dan gam. Difahamkan, rumah tersebut dibuatnya seorang diri tanpa bantuan sesiapa. Walaupun gamnya kelihatan kurang kemas, namun tak dinafikan seni rekabentuk rumah kampung yang dicipta adik ini cukup kreatif bagi kanak-kanak seusianya.

Malah untuk menyusun dan memotong setiap lidi sebanyak ini bukanlah satu kerja mudah memandangkan susunannya kelihatan begitu kemas dan teliti. Nampaknya adik Haziq berjaya menghasilkannya seorang diri walaupun tanpa sebarang panduan lukisan plan seperti yang dilakukan penuntut di bidang pembinaan dan senireka.

Sekarang tengah buat gazebo pakai batang ais krim

Bersihkan sawang rumah

Pak Busu buatkan Haziq Youtube & Twitter

Sebagai tanda sokongan terhadap minat dan hobi anak sedaranya itu, bapa saudara ini telah membuatkan akaun Twitter dan Youtube milik Haziq supaya dia boleh berkongsi segala gambar dan aktiviti seninya di saluran tersebut.

Masa darjah 2 suka permainan ni

Nampaknya minat adik Haziq terhadap pembinaan miniatur rumah mula terpupuk sejak dia darjah dua lagi.

Selain menggunakan lidi, Haziq juga ada menggunakan permainan Lego untuk membuat rekabentuk rumah.

Lagi 10 tahun dia akan bina rumah betul

Minat dan kebolehan yang ditunjukkan adik Haziq telah mengundang pujian ramai netizen terhadapnya. Mereka menyifatkan Haziq sebagai seorang yang berbakat dan mempunyai masa depan yang cerah kerana dia sudah jelas dengan perkara yang diminatinya seawal usia 10 tahun. Ramai yang turut mendoakan agar dirinya berjaya menjadi seorang arkitek suatu hari nanti.

Sel otak berhubung

Cerah masa depan dia

Sumber: Twitter fazlankz, HaziqArts

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Telegram