Semasa

Branding baru PROTON bakal beri impak

Branding baru PROTON bakal beri impak 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

12745685_1072251582798326_5580638971988638887_nWalaupun sentiasa dikecam namun kebanyakkan dari kita turut membesar dengan kereta-kereta proton. Sebut saja proton Saga, Iswara, Wira, Waja dan lain-lain sudah tentu pelbagai memori bersama keluarga mahupun rakan-rakan akan terus menjelma.

Kita tolak dahulu soal rungutan daripada pelanggan jenama nasional ini kerana setiap produk sudah tentu mempunyai ceritanya yang tersendiri. Selain masalah popular seperti “power window” jenama proton tetap mempunyai keuniakan dan kekuatan yang tersendiri.

Tambahan pula, Proton yang masih diketuai oleh mantan Perdana Menteri iaitu Ybhg Tun Dr Mahathir membuatkan rakyat Malaysia masih percaya yang jenama ini mampu membuatkan mereka yang membelinya sentiasa tersenyum memandu kereta nasional ini tanpa meminggirkan soal keselamatan.

12573102_1062341630455988_3083188866832349365_n

Kereta yang paling “legend” iaitu Proton Saga antara yang paling banyak menabur jasa. Lebih 30 tahun berbakti di jalan raya, ramai diantara golongan yang memandu kereta ini berpuas hati dengan ketahanan body kereta ini yang lebih mampan malah enjinnya turut lebih tahan lasak berbanding jenama lain.

Jadi tidak hairanlah jika berlaku sesuatu kemalangan ramai yang tersenyum tatkala melihat kerosakan yang ada pada kereta proton Saga berbanding jenama lain yang sudah tentu memerlukan banyak wang untuk membaik pulih body kenderaan mereka.

Pelbagai perubahan dari segi model, perfomance dan design telah ditambah baik setiap tahun sehingga keluaran terbaru Proton Iriz. Proton amat menitik beratkan faktor keselamatan bagi model ini. Iriz dilengkapi dengan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC), ABS, EBD, Sistem Kawalan Cengkaman (TSC), Hill Hold Assist (HHA-juga termasuk untuk transmisi manual), Bantuan Brek Hidraulik (HBA) dan ISOFIX. Dengan elemen keselamatan standard ini turut membolehkan Iriz menerima pengiktirafan lima bintang daripada ASEAN NCAP.

12710794_1072336232789861_8968839992255464979_o

Tidak mahu berada di landasan selesa, kini PROTON Holding Berhad tampil dengan logo harimau baharu syarikat itu menerusi laman Facebook rasmi mereka. Selain mahu terus menjadi yang terbaik, logo tersebut dilihat sebagai salah satu anjakan paradigma untuk terus menarik perhatian golongan muda untuk membeli dan seterusnya menikmati kelebihan yang ada pada jenama nasional ini.

Jika kita lihat dengan lebih dekat, logo terbaharu ini masih mengekalkan warna asal iaitu hitam dan perak. Selain lebih garang dan ganas, logo ini lebih menonjolkan elemen tiga dimensi yang didatangkan khas dengan tagline yang lebih segar –  It’s in the Drive!.

Mesejnya adalah jelas untuk membawa pemandu berada di dalam kelasnya yang tersendiri semasa memandu kereta ini. Bukan itu saja, logo tersebut memperlihatkan era baharu Proton selain satu janji, sikap dan komitmen baharu syarikat tersebut kepada semua pengguna.

Paling jelas ialah nama PROTON di logo telah ditinggalkan menunjukkan jenama kereta ini sudah mampu berada di kelasnya yang tersendiri. Sementara logo kepala harimau pula telah dinaikkan sedikit tinggi dan lebih besar sesuai dengan kesesuaian design tersebut.

12573835_1060190770671074_23572289155131009_n

Proton turut mengesahkan logo baharu ini akan ditampilkan pada semua model baharu dan facelift pada masa yang akan datang.Paling mendapat perhatian sudah tentu model baru Perdana 2016 yang bakal dilancarkan sedikit masa lagi dan ianya bakal menjadi model pertama menggunakan logo baharu ini. Ia bakal disusuli dengan model Saga dan Persona edisi 2016 yang akan dilancarkan pada tahun ini juga.

p1

Selepas menjalinkan kerjasama dengan pihak Lotus, Proton Turut menjalin kerjasama dengan Suzuki Motor Corporation (Suzuki) dari Jepun dalam usaha menguasai pasaran kereta kompak negara. Kerjasama strategik jangka panjang tersebut me­rangkumi empat kategori utama iaitu produk, teknologi, tenaga kerja dan pasaran sekali gus membolehkan Proton memiliki akses kepada model, platform, rangkaian kuasa dan teknologi Suzuki selain menyediakan bantuan teknikal spesifik untuk produk serta skop terpilih.

Jadi sebagai rakyat Malaysia kita harus berbangga dengan jenama nasional ini kerana bukan semua negara mampu mempunyai jenama kereta sendiri dan percayalah PROTON bakal menjadi satu jenama yang hebat di seluruh negara kelak.

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Instafamous Tunjuk Pampers Anak Sepah Dalam Rumah-“Istighfar Tengok Video Ni”
🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥[VIDEO] Ditalak Hamil 9 Bulan, Wanita Sound Bekas Suami Tak Datang Akikah Anak

Sharing is caring!

Tags

Youtube

Facebook

Telegram