Tips Berguna

Betul Ke Jangkitan Paru-Paru Boleh Sampai AjaI? Doktor Ini Beri Penjelasan

Pemergian chef selebriti, Adamdidam atau nama penuhnya Muhammad Adam Mahamed Ismail yang berusia 29 tahun akibat menghidap jangkitan paru-paru jelas sekali mengejutkan orang ramai. Tambahan pula, sikap Allahyarham Adam yang sangat menyenangkan ramai membuatkan pemergiannya itu satu kehilangan. Adam telah dimasukkan ke pusat rawatan sejak awal bulan Januari lalu sebelum dijemput Ilahi.

BACA : Jangkitan Paru-Paru Punca Sepupu Neelofa Dijemput Ilahi

Di sebalik punca pemergiannya sudah pasti ramai yang ingin mengetahui akan simptom-simptom, bagaimana ia boleh berlaku, dan banyak lagi. Terpanggil untuk mengulas lanjut mengenai perkara ini, seorang doktor iaitu Dr Latif Saad dari The Diagnosa berkongsi mengenainya.

Menurutnya, jangkitan paru-paru boleh menyebabkan kem4tian. Namun, terdapat 2 cara bagaimana ia boleh meragut nyawa jika seseorang itu lambat mendapatkan rawatan.

1) Jangkitan paru-paru yang teruk

2) Septic sh0ck atau ‘renjatan sepsis’

Demam campak..kuman luar mudah masuk ke dalam paru-paru

Kebiasaannya, individu tersebut akan mengadu beberapa simptom yang dialaminya termasuklah :

a) Demam yang agak tinggi

b) Mengalami batuk yang teruk

c) Sesak nafas

d) Bernafas dengan agak laju

Jika anda mengalami simptom-simpton seperti ini, maka dengan segeralah pergi ke klinik mahupun pusat rawatan yang berdekatan. Secara kesimpulannya, jangkitan paru-paru sangat mudah berlaku kepada sesiapa sahaja.

Sumber : The Diagnosa

[instagram-feed]