Inspirasi

Bantu 2 Orang Musafir Hitch-Hikers Nak Ke Chukai, Wanita Ini Dipuji Netizen

Berbuat baik sesama manusia amatlah digalakkan dalam setiap agama, tidak kira lelaki mahupun wanita. Setiap kebaikan yang dilakukan itu besar pahalanya bagi yang beragama IsIam dan boleh dijadikan sebagai saham akhirat. Begitulah yang dilakukan seorang wanita di Facebook bernama Wan Shahriza di Terengganu apabila dia membantu 2 orang hitch hikers warga asing ini.

BACA : Join Solat Tarawih, Vlogger ‘Mat Salleh Cari Makan’ Dah Convert?

Menurutnya, dia ternampak 2 orang hitch hikers ini selepas selesai mengambil anaknya dari sekolah sebelum ternampak mereka di tepi jalan.

Angkat placard bertulis CHUKAI

Tahu rasa jadi orang asing di luar negara, layanan baik2

Buat u-turn & tumpangkan 2 hitch-hikers

Berkenalan dengan 2 pemuda ini

Beragama IsIam dari Perancis dan Jepun

Bermalam di masjid

Walaupun musafir, tak mahu berbuka puasa

Kisah yang dikongsikan oleh wanita ini telah menjadi viral sehingga mendapat perhatian tuan badan sendiri dan mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia kerana sudi membantunya.

Assalamualaikum, terima kasih kepada anda semua kerana menyokong. Kami berterima kasih kepada rakyat Malaysia yang berkongsi kisah kami. Saya cuba yang terbaik untuk menjawab semua persoalan tapi kami tak sangka kisah kami akan viral, jadi maafkan kami kerana balas lambat. Dan semoga Allah memberikan anda yang terbaik. Ramadan mubarak kepada semua.

Ternyata sikap mulia ditunjukkan oleh Wan Shahriza dalam membantu 2 orang warga asing ini turut mendapat perhatian ramai apabila rata-rata netizen memuji kebaikan yang dilakukan olehnya di Facebook.

Amalan yang mulia di bulan Ramadan

Pertemuan yang indah, semoga mereka dapat berkat di bulan Ramadan

Allahuakhbar, semoga dipermudahkan segala urusan

Sumber : FB Wan Shahriza IG musIim_backpacker_my

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Telegram