Tips Berguna

Awas! Pak Guard Tidak Ada Kuasa Untuk Mengambil & Menyimpan IC Orang Lain

Kebanyakan kawasan perumahan pada masa kini telah dilengkapi dengan pondok pengawal di bahagian pintu masuk. Meskipun kaedah ini bagus untuk memperketatkan aspek keselamatan sesebuah kawasan itu daripada dicerobohi oleh pihak yang tidak sepatutnya, namun masih terdapat isu lain pula yang dikaitkan dengan sikap anggota keselamatan. Antara yang hangat dipersoal ramai adalah keperluan untuk menyerahkan kad pengenalan atau IC kepada mereka.

BACA: Trauma DipukuI, Pengawal Keselamatan Ini Bakal Saman Lan Pet Pet!

Gambar sekadar hiasan

Bagi pengetahuan semua, memegang atau menyimpan dokumen pengenalan diri orang lain adalah merupakan satu bentuk kesalahan. Menerusi sebuah makluman di laman FB P0lis Diraja Malaysia (PDRM), tindakan tersebut hanya boleh dilaksanakan kepada pegawai yang diberi kuasa menurut Peraturan 25, Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990.

Berikut adalah senarai pihak yang boleh melakukan tindakan tersebut..

Sekiranya perkara ini tidak dipatuhi, pihak yang disabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penj4ra tidak lebih daripada 3 tahun, atau denda tidak lebih daripada RM20 ribu, ataupun kedua-duanya sekali.

Oleh sebab itu, anggota keselamatan atau mana-mana pihak yang tidak berkaitan selain daripada yang atas tidak berhak untuk memegang dokumen pengenalan diri orang lain. Berkenaan dengan p0lis bantuan pula, PDRM menjelaskan bahawa mereka turut mempunyai kuasa yang sama, cuma tertakluk kepada kawasan yang dipertanggungjawabkan olehnya sahaja.

Mereka turut menasihati orang ramai agar sentiasa berhati-hati sebelum memberikan sebarang dokumen penting kerana takut disalahguna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

IC adalah dokumen yang boleh diekspl0itasi untuk jenayah

Sumber: FB P0lis Diraja Malaysia & ERA (Malaysia)

[instagram-feed]