Hiburan Santai

“Ada Orang BuIi Ke?” -Pujuk Kawan Menangis, Ragam Pelajar Ini Buat Ramai Sebak!

Di Malaysia, terdapat pelbagai jenis sekolah berasrama seperti SBP, SBPI, MRSM, sekolah madrasah dan juga SRK. Bagi mereka yang pernah tinggal di asrama, semestinya mempunyai 1001 kenangan manis dan pahit bersama rakan-rakan. Mana tidaknya, pasti ada saja momen-momen seperti didenda kerana ponteng kelas prep, makan beramai-ramai di dewan makan, ‘usrah’ bersama-sama dan tidak lupa juga gurauan atau prank yang dibuat untuk menyakat rakan.

BACA: Daripada Bilik Asrama Buruk, Terus Jadi Bilik Kondo Yang Mewah, Menakjubkan!

Gambar sekadar hiasan.

Meskipun begitu, bukan semua orang menikmati dan berasa seronok dengan kehidupan asrama. Bukan mudah untuk menguruskan segalanya sendiri seawal usia 13 tahun. Dek kerana kehidupan di asrama memerluk4n para pelajar untuk berdikari dan berkongsi ruang antara saru sama lain, ada juga yang mengalami ‘homes1ck‘ sehinggakan menangis seharian teringatkan keluarga di rumah.

Gambar sekadar hiasan.

Di laman sosial Instagram, melalui sebuah akaun individu yang bernama Ismael Nasuha, ada dikongsikan sebuah video yang meperlihat seorang pelajar tingkatan 1 Madrasah Tahfiz Wal Tarbiyyah Darul Iman, Terengganu sedang memujuk kawannya yang sedang menangis.

“Ada orang buIi? Orang buat mende-mende ke?”

Dirakam oleh ustaz merangkap warden di madrasah tersebut, pelajar tingkatan 1 itu menangis kerana tidak selesa tinggal di asrama dan rindukan rumahnya walaupun baru sahaja dua hari berada di madrasah tersebut. Tindakan pelajar yang memujuk rakannya itu dipuji oleh netizen yang mengagumi kelembut4n murid tersebut memujuk rakannya itu.

Berikut adalah antara komen-komen dan reaksi yang diberikan oleh netizen.

Sabar dik…jap lagi ustaz Mael akan buat adik gelak

Comel nya dia pujuk kawan dia hehe

Weh aku masa mula2 masuk asrama dulu nangis camni la

Sejuk hati tengok

Pandai budak tu pujuk kawan dia…hebat awak nak

Sumber: maelnasuha

1
like
1
love
haha
1
wow
sad
angry