Inspirasi Realiti Hidup Semasa

“Tempat Lain Semua Tolak Sebab..” -Majikan Buka Kisah Terima Intern Pelajar OKU

Entah mengapa, golongan kelainan upaya di Malaysia masih lagi disisihkan dan dipinggirkan daripada masyarakat tidak seperti negara maju yang lain. Seringkali, golongan kelainan upaya ini dianggap menyusahkan kerana berbeza dari segi fizikal dan keupayaannya. Walaupun sudah masuk abad ke-21, masyarakat Malaysia masih kurang nilai keterbukaan dan mendiskriminasi kebolehan berdikari golongan ini, terutamanya untuk mencari rezeki sendiri.

BACA: [VIDEO] “Tak Mampu Tengok Sampai Habis”-Suara Anak Istimewa Buat Netizen Sebak

Gambar sekadar hiasan.

Di laman sosial Facebook, terdapat satu perkongsian oleh seorang usahawan yang bernama Zurina Hassan yang berkongsikan pengalaman mengambil bekerja seorang pelatih OKU di syarikat miliknya baru-baru ini. Pelatih OKU tersebut dikenali sebagai William dan dia dikategorikan sebagai OKU kerana mempunyai masalah pendengaran.

Berat hati mulanya…aku cakap lain dia jawab lain masa interview

Walau kena ulang banyak kali bagi dia faham…semangat dia tinggi

Tak mahu cuti walaupun doktor beritahu bapa tirinya kritik4l

Saya minta dia tinggalkan kerja tapi dia bertegas nak siapkan…komited kan?

“Kak, sorry yeah bapa tiri saya dah meningg4l dunia”

Saya beritahu mak & kakak dia, cerita cara dia kerja…tentang dia yang saya kagum

“Terima kasih terima dia, semua tempat reject dia sebab dia OKU”

Sumber: zurinahassan

like
1
love
haha
wow
sad
angry