Cinta & Perhubungan Inspirasi

Utamakan Hal Wajib Dalam Agama, Wanita Kongsi Tips Bajet Kahwin Tak Cecah RM4k

Saban tahun, tidak dinafikan bahawa harga barang semakin tinggi manakala ekonomi pula makin gawat. Tipulah kalau realiti tersebut buat anak-anak muda sekarang takut nak kahwin kan? Ada yang sampai sanggup berhutang dengan ah long semata-mata nak majlis yang grand. Tapi jika anda mempunyai niat yang baik untuk mendirikan rumahtangga dengan pilihan hati masing-masing, ia pasti tidak akan menjadi halangan untuk anda membuat rancangan dengan bijak.

BACA: Sebelum Kahwin Mana2 Wanita, Tengok Dulu Rumah, Keluarga & Kesihatan Ibubapanya

Tak susah pun nak jimat…ambil yang wajib saja

Jika anda jenis orang yang simple dan mahu adakan majlis perkahwinan secara sederhana, boleh ikuti pengalaman wanita bernama Rabiatul Adawiyah ini. Menerusi perancangan yang cukup bijak dan berhemah, siapa sangka dia dan suami cuma menghabiskan jumlah kurang RM4k sahaja untuk majlis akad dan persandingannya baru-baru ini.

Sebenarnya nak nikah ni tidaklah susah mana pun, ambil yang wajib saja. Nak buat majlis besaran, hantaran mahal-mahal buat apa? Takkan lepas kahwin nak termenung tengok dinding kan. Jangan ye adik-adik, abang kakak dan pakcik makcik sekalian.

Tak ambil masa lama…tahun ni plan, tahun ni juga kami nikah

Jelas wanita ini, antara faktor utama mereka dapat menjimatkan kos tersebut adalah dengan mengutamakan perkara wajib yang dianjurkan dalam agama sahaja. Manakala hal-hal yang berkaitan adat dibuat secara minima atau tak dilakukan langsung, termasuklah soal hantaran.

Sebelum kahwin, husband ada tanya betul ke nak kahwin dengan dia? Maklumlah kerja biasa-biasa saja, takde harta & duit sangat. Aku ni pula spesis yang “takpe go on je”, yang lain nanti boleh fikir. So kami tak ambil masa lama untuk plan nikah, tahun ni plan tahun ni juga nikah. Ish, gatai kan hahaha. Okay berbalik kepada topik, macam mana boleh jadi kahwin tapi tak sampai RM4k? Sebabnya, pihak aku tak minta langsung duit hantaran & kami tak buat adat berbalas dulang. Dipendekkan cerita, kami buat makan-makan untuk meraikan tapi cukup-cukup bajet jelah. Beberapa minggu sebelum nikah, caterer sendiri murah hati nak tambahkan hidangan juga. Alhamdulillah, Allah bagi rezeki daripada orang sekeliling kami.

Jimat beli & guna semua barang sebaiknya

Dedahnya lagi, kesemua persiapan untuk hari akad nikah dan juga majlis bersanding dibuat sendiri menggunakan barang sendiri atau recycle sahaja. Malahan jika ada keperluan yang perlu dibeli, mereka hanya dapatkan dengan harga yang murah dan berpatutan agar masih tidak melebihi bajet perbelanjaan yang telah ditetapkan.

Family aku offer nak buatkan pelamin. Aku & husband beli kain untuk ditambah sikit sekali dengan bunga hias, semua tu tak sampai RM100. Bunga telur & goodies aku beli sekali kat kedai serbaguna, tak sampai RM50. Untuk kad jemputan, aku beli yang 50 keping harga RM100.  Baju untuk akad kitorang beli kain je then hantar tailor (ibu/makcik aku sendiri). Kasut suami pinjam dengan abang dia, kasut aku pula tak sampai RM50.

Sanding pinjam kawan…makeup & inai pun kawan tolong buatkan

Selain sanak-saudara, Rabiatul juga berterima kasih kepada rakan-rakannya yang sudi memberikan bantuan dalam banyak aspek persiapan menjelang hari perkahwinannya. Ujar wanita ini lagi, dia turut bersyukur kerana semua urusan bergelar ‘Raja Sehari’ dipermudahkan serta menerima banyak rezeki yang tanpa disangka-sangka. Hal ini kerana kehidupan selepas sah berumah tangga lebih mustahak daripada kebahagiaan yang bertahan cuma sehari sahaja.

Rezeki kami masing-masing pakai cincin kahwin silver. Masa tu ada promo, kalau beli dua satu cincin jadi RM38. Cincin aku RM108 yang jadi RM38 tu, cincin suami pula harga RM224.  Inai & makeup pula kawan-kawan aku sendiri yang tolong buatkan. Pakcik-pakcik yang datang berzikir kami bagi ikut kemampuan saja. Khemah harga RM250 untuk tetamu aku pakai duit sedekah kahwin (habis majlis baru bayar). Baju sanding pula BFF aku bagi pinjam baju kahwin dia. So secara kasarnya bajet kahwin kami lebih kurang RM3,312. Lepas kahwin aku dengan suami boleh tidur lena dah. Ingat, jangan bebankan diri sendiri, partner dan keluarga. Buat ikut kemampuan dan jangan membazir.

Sumber: FB Rabiatul Adawiyah

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Telegram

Kisah Dunia Telegram