Semasa Viral

Walaupun Sedap Dimakan, Mi Goreng Boleh Jadi Penyebab Kerosakan Buah Pinggang

Walaupun Sedap Dimakan, Mi Goreng Boleh Jadi Penyebab Kerosakan Buah Pinggang 1
Jawatan Kosong

Sharing is caring!

Tidak dinafikan mi goreng memang sedap dimakan. Selain daripada nasi, mi juga antara makanan yang menjadi pilihan utama rakyat Malaysia. Tetapi sedarkah anda bahawa terdapat bahan yang tidak sihat terkandung dalam makanan tersebut. Pernahkan anda mendengar tentang asid borik? Kewujudan asid borik ini telah mengundang kemusykilan ramai sama ada ia selamat dimakan atau sebaliknya.

BACA : [VIDEO]Fuhhh..Merecik Resepi Yee Mee Goreng Kicap Style Sheila Rusly, Gerenti Anak-Anak Suka

Apa itu asid borik?

Menurut KKM, asid borik ini merupakan antiseptik, racun perosak dan racun kulat yang lemah. Selain digunakan untuk mencegah kerosakan kayu daripada berkulat dalam industri perabot dan industri kaca, bahan ini juga telah dijadikan sebagai agen pengawet dalam industri makanan. Lebih mengejutkan lagi, asid borik tidak tersenarai dalam bahan pengawet yang dibenarkan.

Walaupun Sedap Dimakan, Mi Goreng Boleh Jadi Penyebab Kerosakan Buah Pinggang 2
Gambar sekadar hiasan
Walaupun Sedap Dimakan, Mi Goreng Boleh Jadi Penyebab Kerosakan Buah Pinggang 3
Gambar sekadar hiasan

Buah-buahan ada asid borik

Perkongsian Free Malaysia Today berkata, makanan seperti sayur, buah-buahan, legum dan kekacang akan menghasilkan boron atau asid borik secara semula jadi namun kadarnya adalah sangat sedikit. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kadar selamat pengambilan boron setiap hari bagi individu dewasa ialah antara 1.0 ke 13 miligram.

Walaupun Sedap Dimakan, Mi Goreng Boleh Jadi Penyebab Kerosakan Buah Pinggang 4
Gambar sekadar hiasan

Kesan sampingan asid borik

Memetik petikan daripada Facebook Sinar Harian, asid borik ini terkandung dalam jenis makan pasta seperti mi kuning, laksa, kueh teow, mi wantan dan banyak lagi. Individu yang sensatif terhadap bahan ini akan mengalami simptom seperti loya, muntah, cirit-birit, dermatitis, kegagalan buah pinggang dan masalah lain lagi jika pengambilan asid borik berlebihan pada tahap yang disarankan.


Walaupun Sedap Dimakan, Mi Goreng Boleh Jadi Penyebab Kerosakan Buah Pinggang 5
Gambar sekadar hiasan

Asid borik dalam industri makanan

Sehingga kini masih ada industri makanan yang menggunakan asid borik. Namun demikian, KKM telah menetapkan bahawa kandungan asid borik dalam makanan adalah tidak dibenarkan sama sekali. Sesetengah pihak syarikat pengeluar makanan hanya mementingkan keuntungan dan tidak memandang serius tentang perkara ini. Mereka telah menggunakan asid borik sebagai agen penyegar dan tahan lama untuk sesuatu produk.

Walaupun Sedap Dimakan, Mi Goreng Boleh Jadi Penyebab Kerosakan Buah Pinggang 6
Gambar sekadar hiasan

Sumber :KKM , Twitter freemalaysiatoday, Facebook sinarharian

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Tersasul Panggil Kamal Adli ‘Sayang’ Di Live TV, Uqasha Senrose Tertunduk Malu
🔥Berkali Ranapkan Cubaan Gol JDT, Kekacakan Kevin Mendoza Buat Ramai Tak Keruan
🔥[VIDEO] Mak Engku Jiwai Watak Saat Shooting, Tertampar Muka Amelina Betul-Betul

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Youtube

Facebook