Walau Kudung Kaki & Tangan, Ibu Tunggal Ini Gigih Meniaga Dengan Kerusi Roda

Bergelar ibu tunggal yang perlu menyara dua orang anak bukanlah satu tugas mudah. Lebih-lebih lagi terpaksa mencari rezeki tanpa mengharapkan bantuan daripada orang lain. Tambahan lagi, jika ibu tersebut mempunyai status Orang Kelainan Upaya (OKU). Walaupun perit untuk ditelan, namun begitulah keperitan yang terpaksa dihadapi oleh seorang insan bernama Zarina Abu Safian demi menyara kehidupan dengan berbekalkan khidmat kerusi roda.

BACA: OKU Bukan Penghalang, Dua Insan Terpilih Buka Tirai Istiadat Konvokesyen UKM

Berkerusi roda jual tepung pelita dan sandwic

Menerusi portal Harian Metro, ibu tunggal berusia 35 tahun itu tidak menjadikan keadaannya yang kudung kedua tangan dan kakinya sebagai batu penghalang untuk mencari rezeki dengan menjual sandwic serta tepung pelita. Lebih menyentuh perasaan, wanita ini akan keluar seawal 6.40 pagi dengan menaiki kerusi roda untuk berniaga serta mengambil anaknya daripada tadika pada sebelah tengahari sebelum kembali menjual pada sebelah petang hingga ke malam.

Kredit foto Harian Metro

 

Pernah dicemuh oleh masyarakat dan disamun

Dengan keadaannya kurang upaya sebegitu, Zarina juga pernah melalui pelbagai cemuhan serta dipandang rendah oleh masyarakat sekeliling. Malah, siapa sangka ibu tunggal ini pernah berdepan detik mencemaskan apabila disamun ketika dalam perjalanan pulang daripada mencari sesuap nasi pada waktu malam. Bagaimanapun, pengalaman itu tidak sedikit pun mematahkan semangatnya untuk terus mencari rezeki.

Kredit foto Harian Metro

 

Ada kemahiran melukis dan menyolek

Pun begitu, anak jati Kuala Lumpur ini juga sebenarnya mempunyai kebolehan yang tidak disangka-sangka iaitu melukis dan menyolek wajah. Mengakhiri temu bual, ibu ini berkata dia akan mengasah lagi kemahiran yang ada dan berharap masyarakat boleh menyokong khidmatnya sebagai jurusolek satu hari nanti.

Sumber: Harian Metro