Semasa Tips Berguna

Wahai Selebriti, Tolonglah Jangan Bagi Ajaran ‘Sesat’ Tentang Kesihatan…

Banyak kes tentang produk kesihatan telah berlaku sejak kebelakangan ini, sama ada melibatkan pengguna mahupun pengedar. Meskipun ada pihak yang menuding jari kepada masyarakat kerana terlalu taksub dan mudah percaya dengan lambakan produk yang dijual di pasaran, namun pihak yang menyediakan atau menjual masih tetap perlu diberikan perhatian. Jika tiada angin, masakan pokok boleh bergoncang.

BACA: “Bijak Tak Bermakna Boleh Condemn Orang” – Dr Amalina Jawab Komen Datin Shahida

Senarai 20 jenis penyak1t yang tak boleh diiklanlan

Terpanggil dengan isu tersebut, pakar penasihat buah pinggang, Dr. Rafidah Abdullah baru-baru ini ada mengeluarkan surat terbuka menerusi laman media sosialnya yang khusus buat para artis, selebriti, ataupun public figure yang dilihatnya semakin aktif mempromosikan bermacam produk.

Menurutnya, ramai daripada golongan ini sekadar menjual sahaja tanpa mengetahui tahap kualiti ataupun jaminan keberkesanannya. Beliau turut mengakui sebagai seorang pakar dalam bidang ini pun, setiap kenyataan yang keluar daripada mulutnya perlu dijaga agar setiap pes@kit mendapat bantuan yang sepatutnya.

Bukan sesenang itu nak berbicara tentang kesihatan

Di samping itu, Rafidah turut menegur mereka agar tidak merosakkan nama baik pengedar yang sah. Ternyata banyak sudah akibat buruk yang melanda masyarakat di Malaysia apabila mereka membeli produk semata-mata kerana terlampau ikut telunjuk dan ‘ajaran’ yang salah.

Berapa orang yang sudah terlantar kerana mempercayai ‘ajaran’ anda

Dalam beberapa posting beliau sebelum ini, Rafidah turut berkongsi tentang peribadinya yang tidak pernah mengambil sebarang produk kesihatan ataupun supplement tambahan dengan harapan dapat menyedarkan orang ramai agar tidak terlalu ikut trend masyarakat yang semakin tenat ini.

22 tahun jadi doktor..tak pernah jual, beli, ambil apa-apa produk

Tiada produk. Tiada supplemen.

Surat terbuka Rafidah itu mendapat banyak tanda sokongan daripada para pengikut dan masyarakat awam tentang kepentingan menjual produk yang betul, dan bukan hanya sekadar menayang muka demi promosi semata-mata.

Kebanyakan artis guna populariti mereka demi mengaut keuntungan

Sampai doktor kena merayu demi kesihatan orang lain

Endorsement oleh artis didorong oleh prinsip ekonomi

Dorang mana kisah pasal kesan sampingan pada pengguna

Sumber: FB & IG Rafidah Abdullah

2
like
love
1
haha
wow
sad
angry

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.