Inspirasi Realiti Hidup Semasa

Viral Pelajar 10A Tiada Biasiswa Sambung Belajar, Kini Diterima Memasuki UIAM!

Baru-baru ini menerusi akhbar tempatan telah melaporkan mengenai seorang pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia 2018 (SPM), Abdul Manaf Abdul Aziz yang bergantung sepenuhnya kepada permohonan biasiswa untuk menyambung pelajaran dek kerana kemiskinan hidupnya. Kisah Abdul Manaf ini menjadi viral di segenap media sosial sehingga mendapat perhatian pihak Kementer1an Pendidikan Malaysia (KPM).

BACA : “Dah Tau Miskin Beranak Ramai Kenapa?” – Kecewa Dihina Guru Anak Petani Nekad…

Menurut Menter1 Pendidikan, Dr Maszlee Malik, pegawai kementer1an dan UPU bersama Universiti IsIam Antarabangsa (UIAM) telah berkunjung ke rumah Abdul Manaf di Kampung Temai Tengah untuk menyerahkan surat tawaran memasuki Pusat Asasi UIAM.

Tambahnya, peluang yang diberikan kepada Abdul Manaf menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi dengan menggunakan laluan khas untuk golongan B40.

Saya berasa amat terharu mendengar kisah kehidupan yang dilalui oleh Abdul Manaf. Ibunya sudah meninggaI dunia tahun lalu manakala ayahnya pula bekerja sendiri dengan hasil pendapatan yang tidak menentu.

Namun begitu di sebalik kesempitan hidup, bapanya sudah berjaya membesarkan Abdul Manaf menjadi insan berilmu.

Walau bagaimanapun, Dr Maszlee mendoakan agar Abdul Manaf menggunakan segala ruang dan peluang yang diberikan ini untuk mencapai cita-citanya menjadi seorang doktor.

Rata-rata netizen yang mengetahui akan perkara itu turut menzahirkan syukur dan mengucapkan tahniah serta mendoakannya.

Alhamdulillah..belajar elok2 nanti..

Tahniah & Alhamdulillah dik. Belajar rajin2 & semoga tercapai cita2

Sumber : FB Dr Maszlee Malik Harian Metro