Viral kesihatan

Viral Ibu Mandikan Anak Ekzema Guna Peluntur, Doktor Tampil Jelaskan Kebenaran

Viral Ibu Mandikan Anak Ekzema Guna Peluntur, Doktor Tampil Jelaskan Kebenaran 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Bila nak bersihkan kekotoran dalam rumah, kita memang tidak pernah lari daripada menggunakan alat pencuci seperti peluntur. Bahan pembersih ini rupa-rupanya mempunyai manfaat lain kepada kesihatan sesetengah individu, contohnya seperti masalah kulit ekzema.


BACA: Baru Nak Basuh Tandas Guna Peluntur, Ibu Hamil 6 Bulan Panik Perutnya Mengeras

Ramai pelik tengok rakaman ibu mandikan anak…Siap tuang cecair peluntur dalam mandian

Menerusi satu rakaman yang tular di TikTok, kelihatan seorang ibu sedang memandikan anaknya. Namun yang menjadi kemusykilan adalah apabila wanita itu dilihat menuangkan cecair peluntur ke dalam air mandian berkenaan sekali gus menimbulkan kegusaran ramai apalagi membayangkan kesannya kepada kulit bayi ekzema yang sangat sensitif.

Viral Ibu Mandikan Anak Ekzema Guna Peluntur, Doktor Tampil Jelaskan Kebenaran 2

Peluntur boleh bantu hapuskan kuman pada kulit dan kurangkan kesan kemerahan

Akan tetapi, seorang doktor kulit bernama Ingky tampil memberikan penjelasan terbaik untuk situasi berkenaan. Jelasnya, sebenarnya penggunaan cecair peluntur sangat membantu bagi individu yang mengalami masalah ekzema terutamanya bayi. Jelasnya, ia dapat menolong hapuskan kuman, kurangkan kesan merah serta elak daripada tindakan menggaru akibat kegatalan.


@dr_ingky

#stitch with @jessicaanne97 peluntur dalam air mandi? #learnontiktok #jombelajar #tiktokguru #skincaremalaysia

♬ original sound – dr_ingky – dr_ingky

Selamat kalau dibancuh serta digunakan dengan sukatan yang betul…Untuk kanak-kanak

Menerusi portal Hello Doktor, mandian peluntur ini selamat untuk digunakan kanak-kanak serta orang dewasa jika dicampur dengan betul. Cara-caranya adalah dengan tambah 1/4 cawan hingga 1/2 cawan peluntur ke dalam tab mandi yang berisi 151 liter air suam. Seterusnya rendam badan dari kawasan leher ke bawah selama 10 minit.


Viral Ibu Mandikan Anak Ekzema Guna Peluntur, Doktor Tampil Jelaskan Kebenaran 3

Sumber: Portal Hello Doktor & TikTok Dr Ingky 

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Zizi Kirana Dedahkan Kisah Sebalik Tersasul ‘Ibu Sayang’-“Inilah Tempatnya”
🔥Gigi Terabur Sering Diperli Masa Live, Wanita Sound Setepek-“Laki Aku Okey Je”
🔥“Tiba-Tiba Nak Tidur Semalam Eh Dah Jadi Isteri”-Zizi Akui Kekok Sudah BersuamiKisah Dunia Telegram

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Menangis Di Live, Natizen Soal Kenapa Belum Ada Anak🔥

Sharing is caring!

Youtube

Facebook