Viral kesihatan

[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai

[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 1
Jawatan Kosong

Sharing is caring!

Petai merupakan makanan kegemaran orang Malaysia tidak kiralah dimasak sambal atau diratah sebagai ulam semata-mata. Namun bagi ibu hamil pula, anda haruslah mengawal kuantiti pengambilan buah petai ini tidak kiralah di awal kandungan ataupun menghampiri tarikh bersalin. Bak kata orang tua-tua dulu, “makan biarlah berpada-pada”.

BACA :Β Takkan Boleh Hamil Kerana Rahim Dibuang, Terharu Suami Mentua Ikhlas Terima

Khasiat buah petai bagus untuk perkembangan gigi & tulang janin

Secara ringkasnya melalui portal The Asian Parent, petai dipercayai mampu memberikan manfaat pada ibu hamil kerana khasiatnya dapat membantu proses pembentukan tulang dan juga gigi bayi anda di dalam kandungan. Selain mencegah risiko masalah esteoporosis dan juga anemia, kandungan protein yang tinggi daripada buah ini dapat meningkatkan kadar upaya tubuh.

[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 2
Gambar sekadar hiasan
[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 3
Gambar sekadar hiasan

27 minggu boleh makan lagi…Paling lewat sampai minggu 37 je

Berbalik kepada kandungannya yang akan membuatkan air kencing menjadi busuk, seorang jururawat ini tampil memberikan peringatan agar ibu hamil elakkan memakannya lagi-lagi sedang menunggu hari beranak. Bukan sahaja air kencing, malahan najis pun akan berkemungkinan berbau petai. Justeru adalah lebih baik anda amalkan minum air kelapa agar bayi yang akan dilahirkan nanti berada dalam keadaan bersih.


@yana_missy

Misi pesan jerrr😁😁 #janganfyp #frontliners #midwifenurse

♬ bunyi asal – πŠπ‡π€πˆ || 𝐏𝐫𝐞𝐬𝐞𝐭🎟️ – π™†π™ƒπ˜Όπ™„ 𝙓 π™€π™“π˜ΎΒ° 🐒

[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 4

[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 5 [VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 6

[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 7
Gambar sekadar hiasan

Masa kat labour room, jiran sebelah pecah air ketuban awal…Bau kuat…Pening nak layan contraction

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen faham dengan maksud sebenarnya yang cuba disampaikan oleh jururawat itu. Tidak ketinggalan, ramai juga berkongsikan pengalaman mereka pernah terhidu bau yang kurang menyenangkan berdekatan dengan labour room gara-gara ada patient makan petai sebelum bersalin.

[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 8


[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 9

[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 10

[VIDEO] Tunggu Hari Bersalin? Jururawat Nasihatkan Ibu Hamil Elak Makan Petai 11

Kredit : TikTok yanna missy


Artikel Viral Hari Ini πŸ”₯

πŸ”₯Anak Dipenjara Punca Nahas Laura, Ibu Santai-“Kena Pandai Pilih Awek Lepas Ni”
πŸ”₯[VIDEO] Depresi Akibat Tak Jadi Kahwin, Lelaki Kesedihan Tenung Katil Pengantin
πŸ”₯Insan Kurang Waras Sering Bertandang, Owner Kedai Tersentuh Tengok Tengah Solat

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Youtube

Facebook