Inspirasi Realiti Hidup Viral

[VIDEO] Sentiasa Beri Inspirasi, Wanita OKU Bantu Jahitkan PPE Buat Frontliner

[VIDEO] Sentiasa Beri Inspirasi, Wanita OKU Bantu Jahitkan PPE Buat Frontliner 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Jika anda pernah mendengar tentang kisah seorang wanita tanpa tangan memandu, pasti anda mengenali Norfarrah Syahirah yang selalu tampil memberi inspirasi kepada orang ramai di luar sana. Baru-baru ini, dia sekali lagi tular apabila membantu menjahit pakaian perlindungan diri (PPE) untuk barisan hadapan negara kerana sedar akan keperluan barangan tersebut.


BACA : [VIDEO] Hidup Sebatang Kara, Sebak Bila Askar Sarungkan Mask Buat Mak Cik OKU

Jahit PPE guna kaki

Norfarrah yang bekerja sebagai seorang pembantu tadbir di sebuah kolej tidak mempunyai kedua-dua belah tangan. Namun, kekurangan itu tidak melunturkan semangatnya untuk membantu frontliner yang sedang berjuang menyelamatkan banyak nyawa. Difahamkan, wanita ini telah menjahit pakaian isolasi hanya menggunakan kaki.

[VIDEO] Sentiasa Beri Inspirasi, Wanita OKU Bantu Jahitkan PPE Buat Frontliner 2

[VIDEO] Sentiasa Beri Inspirasi, Wanita OKU Bantu Jahitkan PPE Buat Frontliner 3

Baru dua sahaja yang telah selesai

Menurut wanita ini, sebanyak 400 meter kain telah digunakan bagi menghasilkan 252 helai gaun isolasi tersebut. Seramai 25 orang tukang jahit dan sembilan orang sukarelawan telah turun membantu menjayakan inisiatif ini. Norfarrah turut memaklumkan bahawa banyak perkara lain yang perlu dia selesaikan maka setakat ini hanya dua pasang PPE sahaja yang telah lengkap dijahit.


Kunci utama ialah sabar

Tambahnya lagi, menjahit menggunakan kaki adalah sesuatu yang sukar. Lebih-lebih lagi apabila perlu memastikan kain yang dipegang tidak berubah kedudukan. Namun sepanjang proses penghasilan, dia bersyukur kerana semuanya berjalan dengan lancar. Menurutnya, kunci utama bagi dalam melaksanakan tugasan ini ialah kesabaran yang tinggi.


[VIDEO] Sentiasa Beri Inspirasi, Wanita OKU Bantu Jahitkan PPE Buat Frontliner 4

[VIDEO] Sentiasa Beri Inspirasi, Wanita OKU Bantu Jahitkan PPE Buat Frontliner 5

Sumber : Facebook Norfarrah Shahirah Shaari, Berita Harian

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram