Semasa

[VIDEO] Lelaki Batal Niat Terjun Jambatan Muar Bila Bomba ‘Umpan’ Dengan R0k0k!

Cubaan untuk memb*nuh diri dengan cara terjun daripada jambatan nampaknya semakin kerap didengari sejak akhir-akhir ini. Beberapa minggu lalu, ada juga berita yang melaporkan cubaan seorang perempuan untuk terjun dari Jambatan Sungai Ismail, Muar. Sebenarnya, kejadian seperti ini bukanlah kali pertama yang dilaporkan kerana sebelum ini, ramai juga individu yang menjadikan lokasi ini untuk menamatkan hayat mereka.

Baca : Misteri Wanita Mahu Terjun Dari Jambatan Sungai Muar Terjawab, Rupanya Dia…

Gambar sekadar hiasan

Terbaru menerusi laporan dari Buletin TV3, seorang lelaki telah dilaporkan membuat cubaan terjun dari jambatan ini. Suasana di atas jambatan masih terkawal meskipun ada beberapa orang awam berhenti untuk melihat kerja menyelamat tersebut.

Cubaan bun*h diri

View this post on Instagram

CUBAAN BUNUH DIRI | Bomba Pujuk Dengan Rokok Tindakan anggota bomba dan penyelamat 'mengumpan' sebatang rokok, berhasil apabila berjaya menyelamatkan seorang lelaki yang dipercayai mahu membunuh diri dengan terjun ke dalam Sungai Muar. Kejadian dilaporkan berlaku jam 9.30 malam di atas Jambatan Sultan Ismail, Muar. Jurucakap bomba berkata, 9 anggota bersama sebuah jentera bergegas ke tempat kejadian selepas menerima laporan. "Tiba di lokasi kami mendapati seorang lelaki dilihat cuba terjun ke dalam sungai berkenaan. "Pelbagai pujukan dibuat pada awalnya tetapi gagal. Namun tindakan seorang anggota kami mengumpannya dengan sebatang rokok berjaya memujuk mangsa naik dan telah menyelamatkannya" katanya. Adegan di jambatan itu berakhir setengah jam kemudian dan lelaki berkenaan telah diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut.

A post shared by Buletin TV3 (@buletintv3) on

Menurut laporan, kejadian tersebut berlaku sekitar jam 9.30 malam.

Anggota dan penyelamat ‘mengumpan’ dengan sebatang rok0k

Awalnya, terdapat pelbagai usaha pujuk-memujuk untuk mengelakkan lelaki itu daripada meneruskan niatnya untuk terjun dari jambatan tersebut. Namun tindakan bomba memberikan sebatang r0kok akhirnya berjaya meyakinkan mangsa daripada terjun ke sungai itu.

Tahniah pasukan bomba kerana berjaya selamatkan mangsa

Anggota bomba berkata, sebaik sahaja mereka sampai di lokasi, mangsa sedang cuba untuk terjun dari jambatan tersebut.

Berjaya memujuk mangsa naik

Babak memujuk dan meyakinkan mangsa berjalan sekitar setengah jam.

Lelaki berkenaan diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut

Orang ramai yang mengetahui tentang berita ini sempat memberikan pujian kepada kesungguhan anggota bomba yang terlibat dalam menyelamatkan orang awam.

Terbaiknya bomba sampai kerja memujuk pun dia laksanakan

Haritu perempuan…ni lelaki pulak

Tahniah pada anggota bomba berkenaan

Sumber : Instagram buletintv3 dan Facebook Azmir Fakim