Hiburan

[VIDEO] Kalahkan Kumpulan Otai, Caliph Buskers Muncul Juara Anugerah Nasyid 19

[VIDEO] Kalahkan Kumpulan Otai, Caliph Buskers Muncul Juara Anugerah Nasyid 19

Anugerah Nasyid 2019 (AN19) anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM ) telah melabuhkan tirainya semalam dengan menyaksikan seramai 12 finalis berentap bagi merangkul beberapa kategori yang dipertandingkan. AN19 kembali dianjurkan tahun ini selepas kali terakhir pada tahun 2017 yang lalu. Selain kumpulan nasyid popular tanah air, ramai muka baru seperti Khai Bahar, Adeep Nahar dan Ikhwan Fattana turut memeriahkan lagi pentas acara.

BACA: Pesaing Kamu Naqiu Tuah Bawa Lagu BBNU, Hady Mirza Kekal Juara Mingguan GV

Caliph Buskers Juara Anugerah Lagu Terbaik

Menurut portal Berita Harian, sebanyak 11 kategori telah dipertandingkan dengan membariskan empat panel juri profesional. Sudah tertulis rezeki buat kumpulan muzik yang terdiri daripada lima ahli berstatus Orang Kelainan Upaya (OKU) iaitu Caliph Buskers apabila dinobatkan sebagai Juara Anugerah Lagu Terbaik.

[VIDEO] Kalahkan Kumpulan Otai, Caliph Buskers Muncul Juara Anugerah Nasyid 19 [VIDEO] Kalahkan Kumpulan Otai, Caliph Buskers Muncul Juara Anugerah Nasyid 19

Cipta kejayaan menerusi lagu ‘Buta’

Caliph Buskers yang memulakan karier dengan menghiburkan masyarakat di jalanan sekitar ibu kota ini telah membawa pulang sebuah trofi dan sijil penghargaan daripada IKIM. Dianggotai oleh lima anggota iaitu Azmi, Zaki, Fendy, Nirwan dan Nadira, kumpulan ini telah mencipta kejayaan menerusi sebuah lagu pengisian ciptaan Faizal Tahir, Mike Chan dan Ezra Kong berjudul ‘Buta’.

Gabungan artis baru & lama ungguli AN19

Selain mereka, finalis yang turut mencipta kejayaan adalah XPDC (Naib Juara), Rabbani (Tempat Ketiga), Eenaz Mokhtar (Lirik Terbaik), Adeep Nahar (Anugerah Persembahan Terbaik), Ikhwan Fattana (Artis Baru Terbaik) dan Inteam dengan lagu berjudul ‘Dia’ memenangi kategori Muzik Video Terbaik. Bagi anugerah pilihan pendengar pula, Khai Bahar, Saujana dan Inteam juga antara wajah yang merangkul kategori yang dipertandingkan.

[VIDEO] Kalahkan Kumpulan Otai, Caliph Buskers Muncul Juara Anugerah Nasyid 19 [VIDEO] Kalahkan Kumpulan Otai, Caliph Buskers Muncul Juara Anugerah Nasyid 19

Sumber: Berita Harian & Youtube M.Nadir[VIDEO] Kalahkan Kumpulan Otai, Caliph Buskers Muncul Juara Anugerah Nasyid 19

Youtube

Facebook

Telegram

Kisah Dunia Telegram