Semasa

[VIDEO] Kabel Sauh Terputus Disyaki Punca Kapal Karam, Ragut Nyawa Seorang Kru

[VIDEO] Kabel Sauh Terputus Disyaki Punca Kapal Karam, Ragut Nyawa Seorang Kru 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Hari ini, seluruh rakyat Malaysia telah dikejutkan dengan insiden kapal karam di perairan Miri, Sarawak yang melibatkan beratus kru serta anak kapal. Operasi menyelamat telah digerakkan sejurus Pusat Koordinasi Mencari dan Menyelamat (MRCC) Putrajaya menerima aduan tentang isyarat kecemasan daripada kapal Dayang Topaz sekitar jam 6.45 pagi tadi.

BACA: Beratus Terjun Laut Elak Karam, 4 Kru Kapal ‘Dayang Topaz’ Masih Belum Ditemui

1 terkorban, 121 berjaya diselamatkan…4 lagi kru kapal masih giat dicari

Setakat ini, seramai 121 kru kapal Dayang Topaz berjaya diselamatkan, seorang dilaporkan tak bernyawa manakala 4 lagi individu masih belum ditemui dalam kejadian di 7.7 batu nautika dari Kuala Baram tersebut. Kesemua mereka telah diselamatkan oleh beberapa aset yang terdiri daripada kapal dan bot milik APMM, Petronas serta Shell. Pihak MRCC Putrajaya kini sedang giat melaksanakan koordinasi lanjut bagi mencari baki empat kru tersebut.

[VIDEO] Kabel Sauh Terputus Disyaki Punca Kapal Karam, Ragut Nyawa Seorang Kru 2

[VIDEO] Kabel Sauh Terputus Disyaki Punca Kapal Karam, Ragut Nyawa Seorang Kru 3

[VIDEO] Kabel Sauh Terputus Disyaki Punca Kapal Karam, Ragut Nyawa Seorang Kru 4

Kabel sauh terputus disyaki punca insiden kapal Dayang Topaz karam

Berdasarkan maklumat awal, kejadian disyaki berpunca daripada salah satu kabel sauh Kapal Dayang Topaz terputus. Ia berlaku ekoran cuaca buruk sekali gus membuatkan kapal tersebut tak dapat dikawal lantas hanyut bertembung dengan platform pelantar Minyak beramB. MRCC Putrajaya kini sedang bekerjasama dengan beberapa syarikat carigali minyak, Tentera Udara Malaysia (TUDM), Bomba dan Penyelamat serta National Search Coordination Center Brunei dalam operasi menyelamat. Dalam pada itu, keadaan laut di sana masih bergelora dengan ketinggian sehingga 4 meter paras ketinggian.

[VIDEO] Kabel Sauh Terputus Disyaki Punca Kapal Karam, Ragut Nyawa Seorang Kru 5

Sumber: FB Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia & Twitter KL_Reporter

Kisah Dunia Advertisement Slot

Sharing is caring!

Telegram