Hiburan

[VIDEO] Ditemani Anjing Waktu Hiking, Azhan Rani Sempat Belanja ‘Konsert’ Free!

Ramai pastinya amat mengenali aktor Azhan Rani yang amat popular dengan watak Ustaz Hamadinya itu menerusi drama Nur. Meskipun dia sering dilihat membawa watak-watak antagonis, Azhan Rani sebenarnya seorang yang berpersonaliti kelakar. Baru-baru ini juga, dia telah berkongsikan pelbagai moment ketika sibuk melibatkan diri dalam aktiviti hiking. Uniknya, ada beberapa ekor anjing yang seolah-olah ‘menemaninya’ di sepanjang pendakian tersebut.

Baca : Bukan Zarith Sofea Saja, Rupanya Ramai Lagi Selebriti Bela Haiwan Terancam!

Depa akan follow kau sampai atas…Depa baik dan setia

Berlokasi di Gunung Buah Bunga Genting Highlands, Azhan Rani mendedahkan bahawa terdapat 5 ekor anjing yang sudah mengikutinya sejak dari awal pendakian lagi. Lebih mengejutkan, anjing-anjing tersebut bertindak sebagai ‘bodyguard‘ serta penunjuk arah tidak berbayar yang mengiringi aktiviti hiking pelakon lelaki ini bersama seorang lagi wanita.

View this post on Instagram

patutnya hari ni kami bertiga dengan pak ram atau #pakramlinayan di #gunungbungabuah #gentinghighland ni. tapi pak ram ada urusan lain kat ipoh. yang depan tu bukan pak ram ya. tq kak @sueniez4busu yang selain pak ram adalah hikers yang anytime kalau aku nak ajak asah kaki dia ok je.. dalam seminggu 3-4 kali dia hiking. ni 1st time aku ke sini. nak share. track kat sini boleh tahan juga dia punya bagi.. kiranya 4 jam naik 3 jam turun. starting dah pacak pastu ko ikut atas jalan tar lama penuh semak samun lebih kurang 2 jam sampai la ko betul2 mula mendaki laluan bukit tinggi dan curam..view kat puncak boleh kata tak yah la. ada beirut je tapi sejam sebelum sampai puncak ada rock garden yang cantik juga untuk rehat dan jamu mata. 1 lagi yg aku nak share pasal anjing.dari pintu masuk belakang restoren cina kat bawah tu ko akan disambut 15-20 ekor anjing muka acah2 garang. ko kena yakin untuk tempuh grup anjing tu sampai ke tangga trekking dan stat mendaki. depa akan follow ko sampai atas. ko jalan depa jalan ko stop depa stop.. masa kami daki 5 ekor ikut kami.. depa ni sebenarnya jadi bodyguard dan guide tak berbayar. jangan risau pasal direction depa guide ko. sekor ada kat paling belakang. dia takkan take over ko walaupun ko paksa. 4 ekor lagi excited ketum berebut2 nak jadi guide. cuma rengsek sikit depa ni feeling depa kucing.. kadang dia suruh ko take over dia.. kadang2 dia pintas ko macam tu je. bila nak pintas kat track sempit tu la dia dok rapat2 kat kaki ko.. semput nak jaga malas nak bergesel dengan dia.. tapi depa baik dan setia. kalau ko slow depa stop kat depan tunggu dan sanggup patah balik cari ko walaupun terpaksa daki balik.. sampai ko tiba depan kereta dia follow. sape2 yang pernah naik sini mesti ada experience ni. tq buat anjing2 ni. selamat makan ayam goreng buat upah tadi. #sarebctrainingchallenge @summit.attack.resources

A post shared by Azhan Rani (@azhan_rani) on

Kami tak besar dan kami tak kuat…Bila bekerjasama…

Namun begitu, salah sebuah video yang dikongsikannya semalam telah mencuri tumpuan ramai. Ketika sedang berhenti rehat di tengah-tengah kawasan hutan, Azhan Rani mula menyanyikan lagu tema cerita kartun animasi berjudul ‘Wonderpets’.

Lucunya, dia menghafal setiap bait lirik lagu berkenaan. Anjing-anjing itu pula menunjukkan reaksi blur apabila mendengar nyanyian manusia itu sebelum menyambung semula perjalanan. Menyaksikan video tersebut, nampaknya netizen merasa terhibur dengan gelagat Azhan Rani yang sempat mempersembahkan ‘konsert’ di dalam hutan. Ada juga yang berseloroh di ruang komen posting berkenaan.

Tak tahulah dah repeat berapa puluh kali tengok ni

Hafal pula liriknya…Masalahnya depa melayan pula lagu tu

Ini kalau halau silap-silap dia follow balik nak dengar Abang nyanyi

Sumber : Instagram Azhan Rani

[instagram-feed]