Semasa Viral

[VIDEO] Diser4ng Gelombang Kedua T0ksik, Sekolah Sekitar Pasir Gudang Haru-Biru

Minggu lepas, masyarakat digemp4rkan dengan berita beberapa orang pelajar di sekolah-sekolah sekitar Pasir Gudang pengsan dan muntah-muntah ekoran terhidu gas kimia dipercayai gas metana yang dilaporkan tumpah di kawasan Sungai Kim Kim. Ekoran pencemaran gas t0ksik itu, Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Pasir Putih dan Sekolah Kebangsaan Taman Pasir Putih telah diarah untuk dikosongkan.

BACA: “Hero Sejati!”– Pemandu Ambulans Selamat 30 Pelajar Hidu Gas Metana Kini Di ICU

Sekolah-sekolah terbabit bagaimanapun telah dibenarkan untuk beroperasi semalam setelah diarah tutup semenjak 7 Mac lalu. Namun, dikongsikan oleh individu yang bernama Dira Karim di laman Twitter, suasana di sekolah SK Taman Pasir Putih petang semalam kembali haru-biru ekoran gelombang kedua pencemaran toksik tersebut.

Dilaporkan menerusi sebuah portal akhbar, sehingga kini seramai 207 orang pes4kit telah dilaporkan mendapatkan rawatan ekoran pencemaran tersebut.

Ekoran gelombang kedua itu juga, kedua-dua sekolah yang baru sahaja memulakan operasi kini telah pun diarahkan untuk ditutup semula.

Menurut perkongsian Dira di laman Twitter lagi, terbaru gas metana itu telah tersebar dan menyer4ng Sekolah Kebangsaan Tanjung Puteri Resort dan Sekolah Menengah Tanjung Puteri Resort ekoran air sungai yang tercemar itu telah mengalir ke cabang lain.

Sebuah rakaman video yang memperlihat suasan di sekolah terbabit turut dikongsikan oleh seorang warga netizen yang membalas bebenang perkongsian tersebut.

Perkongsian tersebut telah menarik perhatian warga netizen. Ratanya bersimpati dengan nasib murid-murid tersebut dan mendoakan agar semua yang terkesan dengan pencemaran gas toksik tersebut kembali pulih.

Makin teruk pulak dengar…ada yang koma masuk ICU lagi

Tak sampai hati tengok diorang macam tu

Terdapat juga mangsa dari SMK Tanjung Puteri Resort yang membalas bebenang tersebut dan menceritakan pengalamannya sewaktu di tempat kejadian.

Semalam hujan lebat pastu tadi berbahang, so dia berwap balik…bau dia terus naik

Sumber: Twitter dira_karim, hmetro

[instagram-feed]