Realiti Hidup Tips Berguna

[VIDEO] “Bayangkan Masuk Telinga”- Penemuan Dalam Helmet Ini Sangat Menakutkan!

Tidak dinafikan bahawa zaman kini, ramai memilih untuk menunggang motosikal, sama ada lelaki mahupun wanita. Selain cepat sampai ke destinasi, jenis kenderaan ini juga sangat menjimatkan dari segi kos penyelenggaraan dan bahan api. Walaubagaimanapun, gara-gara itulah masyarakat kita kurang memberi penekanan terhadap soal penjagaan helmet yang sepatutnya melindungi kepala kita semasa di atas jalanraya.

BACA: Petronas Berjanji CSR Akan Diberi Tanggungjawab Utama Di Sarawak

Gambar sekadar hiasan

Sebelum ini, terdapat satu kejadian ‘ngeri’ yang melibatkan helmet berjaya dirakam oleh 2 orang remaja lelaki ini dan viral di media sosial. Menurut perakam berkenaan, mereka baru sahaja memakai alat tersebut untuk menuju ke satu destinasi. Tiba-tiba rakannya di belakang rasa seperti sesuatu bergerak di dalam helmetnya.

Ada rasa benda gerak2…Bila check balik, rupanya…

Rata-rata netizen sangat terkejut dengan penemuan seekor lipan panjang menyorok di dalam helmet tersebut. Mereka juga bersyukur yang perkara tersebut dapat disedari awal oleh pemakainya sebelum perkara yang tidak diingini berlaku pula.

Oleh yang demikian, berikut adalah 5 langkah mudah yang bukan sahaja menjamin jangka hayat helmet anda, tapi memastikan penggunanya selamat daripada kejadian malang seperti dalam video tadi.

1. Amalkan cara bawa helmet yang betul

Gambar sekadar hiasan

2. Jangan biasakan sangkut helmet

3. Jangan letak barang macam bakul

4. Jika basah, keringkan semula

Gambar sekadar hiasan

5. Simpan helmet dengan baik

Gambar sekadar hiasan

Sumber: Twitter Alifaizat24 & Automology

[instagram-feed]