kesihatan Viral

[VIDEO] Alergi Kronik Pada Air, Gadis Derita Cuma Boleh Mandi 2 Bulan Sekali Je

[VIDEO] Alergi Kronik Pada Air, Gadis Derita Cuma Boleh Mandi 2 Bulan Sekali Je 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Dalam dunia perubatan, masalah alergi atau alahan merujuk kepada keadaan di mana sistem pertahanan badan menghasilkan respon hyper-sensitive apabila benda asing memasuki badan. Bergantung kepada tahap keseriusannya, seseorang boleh mengalami simptom kulit gatal, ditumbuhi ruam, muntah atau lebih teruk lagi sesak nafas. Tatkala orang lain mungkin alergi kepada produk kecantikan, ubat atau mungkin makanan tertentu, kisah duka seorang gadis ini yang pantang terkena air nyata mengejutkan ramai.


BACA : [VIDEO] Gadis Alergi Sabun Dari Kecil, Tangan Menggelupas Hingga Rosak Cap Jari

Alergi pada air mata dan peluh sendiri…Bila makan buah, tekak & lidah jadi gatal

Mengimbas kembali cerita lama, dia mula berhadapan dengan alergi berkenaan sejak berusia 8 tahun. Bukan sahaja air paip atau air minuman semata-mata, malahan air liur, air mata dan peluhnya sendiri juga akan memberikan reaksi alahan kepada badannya. Apabila berlaku direct contact dengan air, permukaan kulit akan ditumbuhi ruam sehingga menyebabkan demam. Lebih sedih lagi, dia juga mengalami kegatalan di bahagian tekak dan lidah serta kekejangan di perut tatkala mengambil sebarang sumber makanan yang berair termasuklah buah dan sayur-sayuran.

Cita-cita nak jadi nurse tapi masa zaman koleh, keadaan makin teruk

Pernah berada di dalam pengajian jurusan kejururawatan sebelum ini, namun cita-cita berkenaan terpaksa dilupakan kerana tahap kesihatannya semakin merosot ketika sedang menuntut di sebuah kolej. Bukan sahaja terpaksa menanggung kesan alahan yang cukup menyakitkan fizikal kulitnya, malahan gadis ini turut mengalami tekanan emosi iaitu kemurungan dan depresi.

Sumber : Twitter Funny Africa

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Tertukar Anak Cuma Drama Rekaan? Suami Bersuara-“Macam Mana Tertukar Troli?”
🔥Majlis Melamar Tayang Di Live TV Selama 6 Jam, Aktor Nangis Tengok Bakal Isteri
🔥Ibu Tunggu Hari Bersalin Dikecam Tayang Makan Nanas, Betul Ke Janin Akan Gugur?

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram