Inspirasi Semasa Viral

Umur 3 Tahun Belum Reti Sebut ‘Mama’, Ibu Nekad Bawa Anak Rawat Speech Delay

Umur 3 Tahun Belum Reti Sebut 'Mama', Ibu Nekad Bawa Anak Rawat Speech Delay 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Hati ibu bapa mana yang tak risau melihatkan yang sudah semakin membesar mempunyai kesukaran untuk bertutur? Selain dibanding-bandingkan dengan kanak-kanak normal lain, ia akan memberi impak lebih serius terhadap masa depan si cilik nanti. Justeru, adalah sangat mustahak bagi mengatasi masalah speech delay pada peringkat awal seperti dilakukan seorang ibu ini.


BACA: [VIDEO] Wanita Bukan Saja Dipulau, Suami Pun Lari Sebab Malu Dapat Anak ‘Alien’

Umur 3 Tahun Belum Reti Sebut 'Mama', Ibu Nekad Bawa Anak Rawat Speech Delay 2

Anak umur dah 3 tahun…tapi masih tak reti panggil ‘mama’

Meskipun sudah pandai membaca serta mengira pada usia 3 tahun, namun Aifa Azlan terkilan anak keduanya tidak mahir bercakap lagi. Wanita itu turut mendedahkan kesan daripada mild depression dialami sewaktu mengandung dulu, doktor diagnose ‘sesuatu’ pada kanak-kanak tersebut. Namun dia tetap positif Umar hanya speech delay saja dan sanggup lakukan apa saja untuk merawatnya.

@aifaazlan92

Masa mengandungkan Umar dulu Aifa dah ada mild depression dan effect dari depression tu doktor cakap Umar….😭 Mohon doakan Umar sihat macam kanak2 lain ye

♬ original sound – Yuda Firmansyah – YUDHA FIRMAN

Biar apa orang nak cakap…mama nekad bawa terapi

Meskipun tiada sebarang tanda autisme, naluri hatinya sebagai seorang ibu kuat mengatakan anaknya ‘istimewa’ daripada kanak-kanak lain. Justeru itu, Aifa Azlan nekad membawa anaknya lakukan sesi terapi sebagai langkah berjaga-jaga. Malahan ahli terapi turut menjelaskan situasi ini mungkin sebenarnya terjadi gara-gara mengalami kekeliruan bahasa, sekali gus menyebabkan kanak-kanak sukar bercakap.


@aifaazlan92

Therapist cakap jangan malu bawak anak datang hospital. Biar orang nak cakap apa pun janji kita sebagai parent datang dapatkan rawatan awal untuk anak❤️

♬ suara asli – wpt – wpt

Bagus tindakan sis…tak semua ibu bapa kat luar sana fikir benda ni serius

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen bersetuju dengan langkah dibuat Aifa Azlain selain turut berkongsi pengalaman menguruskan anak yang lambat bercakap. Dalam pada itu, mereka turut mendoakan Umar dapat berkomunikasi dengan lancar selepas ini.


Umur 3 Tahun Belum Reti Sebut 'Mama', Ibu Nekad Bawa Anak Rawat Speech Delay 3

Umur 3 Tahun Belum Reti Sebut 'Mama', Ibu Nekad Bawa Anak Rawat Speech Delay 4

Umur 3 Tahun Belum Reti Sebut 'Mama', Ibu Nekad Bawa Anak Rawat Speech Delay 5

Umur 3 Tahun Belum Reti Sebut 'Mama', Ibu Nekad Bawa Anak Rawat Speech Delay 6

Umur 3 Tahun Belum Reti Sebut 'Mama', Ibu Nekad Bawa Anak Rawat Speech Delay 7

Umur 3 Tahun Belum Reti Sebut 'Mama', Ibu Nekad Bawa Anak Rawat Speech Delay 8

Sumber: TikTok aifaazlan92

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Kantoi Buang Sisa Kimia Ke Sungai, Kecut Perut Adu Du Bila Ditangkap BoBoiBoy
🔥Iqbal Muncul Bagi Cincin, Juri Tegur Peserta Bawa ‘Isu Sampah’ Ke Pentas MLM
🔥[VIDEO] Ku Faridah Tampar Sharif Zero, Persembahan Kumpulan Tiro Diberi 5 HA
🔥Rating Running Man Mencanak, Jihyo Tayang Tuah Main Jambatan Kaca Squid Game

Sharing is caring!

Youtube

Facebook