Inspirasi Semasa Viral

Umur 12 Tahun Dah Pandai Cipta Game, Adik Thaqif Tak Give Up Lepas Hasil Kerja Dipadam Buat Ramai Kagum

Baru-baru ini viral di media sosial tentang seorang kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun yang berjaya mencipta permainan video game ciptaannya sendiri. Difahamkan, kanak-kanak bernama Thaqif itu tidak dapat menyambung persekolahannya atas sebab tertentu lalu dia membantu keluarganya menjalankan perniagaan atas talian.

Sebelum ini, dia dan keluarga menetap di Bangi dan kini telah berpindah ke Jengka selepas adik Thaqif mengalami masalah kesihatan.

BACA: “Cayalah Dik, Sejuk Perut Mak Mengandung!” – Lebih 300K Tontonan, Aksi Adik Ni Goreng Kuey Teow Raih Perhatian!

Dalam masa sama, adik Thaqif banyak meluangkan masanya di Pusat Internet 1 Malaysia dan belajar cara menggunakan komputer di sana. Dari situlah segalanya bermula sehingga dia berjaya menghasilkan sebuah game dan berniat untuk menjualkannya dengan harga RM1.

Melalui page PC Gaming Community (Malaysia) di Facebook, adik ini telah mengumumkan tentang game ciptaannya, malah meminta agar komuniti dalam page tersebut boleh memberikan nama yang sesuai untuk game itu.

Patut ke saya jual? Boleh bagi nama

Berikut adalah hasil kerjanya dalam video di bawah. Nampak mudah bagi yang sudah pakar, tapi untuk adik sekecil ni yang belajar sendiri, memang betul-betul powerlah! 

Malangnya, cyber cafe tempatnya mencipta aplikasi dan data game tersebut selama beberapa bulan telah memadamkannya kerana takut mengandungi virus. Adik Thaqif akhirnya memohon maaf kepada warga group kerana tidak sempat menghabiskan hasil kerja tersebut.

Hasilnya didelete.. dah siap 75% dah

Namun, adik Thaqif tidak berputus asa. Dia akhirnya membuat keputusan untuk mencari komputer murah berharga RM350 untuk menyambung minatnya dalam bidang itu.

Kalau bajet RM350 dapat PC apa?

Postingnya di group PC Game Community itu telah mendapat perhatian beberapa netizen yang bersimpati ke atasnya. Kerana ingin menyokong usaha besar adik ni, beberapa netizen telah bersatu hati untuk membuat derma kilat sebagai sumbangan kepadanya.

Kalau buat tabung.. OK tak?

Terkini melalui posting seorang netizen di group tersebut, fail yang mengandungi data dan aplikasi game adik Thaqif telah selamat didapatkan semula.

Alhamdulillah file yg dipadam tu dapat semula

Sumber: Malay Reporter  dan Netizenmy

[instagram-feed]