Santai

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Sharing is caring!

Bekerja di pelantar minyak selama beberapa bulan, jauh daripada keluarga dan terasing daripada pusat bandar serta segala hiburan, pasti memberikan pengalaman yang cukup mencabar bagi setiap pekerja. Walaupun masyarakat hanya melihat kesenangan yang diperoleh pekerja ini semata-mata kerana bergaji besar, namun hakikatnya ramai terlepas pandang dengan cabaran yang terpaksa dihadapi mereka setiap hari di pelantar minyak.

BACA: Guna Skru CCTV Sebagai Taktik Intai Dalam Tandas, Wanita Dinasihat Hati-Hati!

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Seperti baru-baru ini, seorang pengguna Twitter bernama Zammir yang bekerja di pelantar minyak telah berkongsi satu gambar tandas yang terdapat di sana. Gambar tersebut telah diambil di sebuah pelantar minyak di Sarawak, iaitu antara salah satu pelantar terawal yang dibina di Malaysia dan kini telah berusia 35 tahun.


“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Yes, ni lah toilet kat atas platform

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Jarak dengan air, 10 meter

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Menurut lelaki bernama Zammir ini, jika cuaca sedang buruk dan angin bertiup kuat, ombak boleh mencecah sehingga ke paras lubang tandas itu. Seramnya!

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!
Gambar sekadar hiasan

Toilet ni platform usia 35 tahun 

Walau bagaimanapun, difahamkan tidak semua tandas di pelantar minyak adalah sedemikian rupa kerana kini sudah banyak tandas yang lebih sempurna dan lengkap dengan kemudahan telah dibina di pelantar yang baru. Cuma tandas ‘rare’ sebegini masih lagi terdapat di pelantar-pelantar yang lama seperti di Sarawak.


“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Tak sempat nak dengar plup, ombak dah sep dulu

Perkongsian gambar itu telah mengundang rasa teruja dan terhibur ramai netizen. Di ruangan komen, masing-masing memberikan komen berunsur jenaka apabila melihat tandas sedemikian rupa.

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Tengah berak tiba2 air laut libas

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Kiranya kalau berak takyah basuh

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Kalau naik bot nampak jatuh

Dalam pada itu, ramai netizen telah bertanyakan seseorang yang pernah bekerja di pelantar minyak untuk memastikan perkara itu. Dan menurut mereka, adalah satu perkara biasa bila tandas di pelantar adalah sebegitu.


“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Masih ada tandas ni, tak sanggup guna

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Sumber: Twitter zammir_

Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

“Tiba2 Air Laut Libas”- Pekerja Offshore Kongsi Gambar Jamban, Gerun Habis!

Sharing is caring!

Facebook

Telegram