Realiti Hidup Semasa

Tiada Siapa Nak Bantu Urus Jen4zah Anak Kecil Ini, Sehinggalah…

Dalam dunia ini, setiap orang dilahirkan dengan nasib yang berbeza-beza. Ada yang dilahirkan dengan kesenangan malah ada juga dihuni kemiskinan sehingga terpaksa meminta belas ihsan orang ramai. Hinggakan jika berlaku sebarang kem4tian melibatkan ahli keluarga, ada pihak yang ambil sikap lepas tangan dan tidak endah dek kerana kemiskinan hidup individu tersebut.

BACA : “Sampai Di Kubur, Waris Teruja” – Pengurus Kongsi Pengalaman Urus Mualaf Cina

Begitulah dikongsikan oleh saudara Mohd Zulhairi Zainol di Facebook mengenai nasib seorang bapa yang meruntun jiwa apabila kem4tian anak kecilnya kerana tiada siapa mahu membantu untuk menguruskan jen4zah tersebut.

Menurut Zulhairi, pada sebelah pagi bapa ini telah membawa jen4zah anaknya untuk diuruskan di tempatnya tetapi dia dikenakan caj sebanyak RM300. Disebabkan bapa ini tidak berkemampuan, orang tersebut enggan menguruskan jen4zah anaknya.

Oleh hal yang demikian, bapa ini terpaksa membawa kembali anaknya ke hospitaI. Sejurus kemudian pasukan f0rensik memaklumkan kepada Zulhairi mengenai kisah bapa ini menyebabkan dia tampil memberi bantuan untuk menguruskan jen4zah tersebut serta mengebumikannya.

Bapa ini memaklumkan bahawa dia hanya mempunyai RM150 sahaja tetapi Zulhairi meminta supaya simpan saja wang tersebut. Terharu dengan sikap mulia itu, bapa ini terus memeIuknya dan mengucapkan terima kasih.

Ternyata kisah dikongsikan ini telah menarik perhatian ramai apabila rata-rata netizen menyelar sikap sesetengah pihak yang enggan menguruskan jen4zah hanya kerana tidak mempunyai wang dan berterima kasih kepada Zulhairi menerusi ruangan entri tersebut.

Allah. Bukan ke uruskan jez4zah tu fardu kifayah..

Takde duit tak nak buat..orang tu m4ti nanti..tabur duit kat atas m4yat dia

Sekarang ni menguruskan jen4zah macam bukan lagi fardu kifayah

Terima kasih Hery..semoga Allah permudahkan segala urusan

Tahniah sahabat. Memudahkan urusan sahabat dalam kesusahan

Sumber : FB Mohd Zulhairi Zainol