Inspirasi Santai Semasa

Tersentuh Dengar Bacaan Al-Quran, Penuntut Itali UMT Terbuka Hati Ucap Syahadah

Seorang penuntut di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang bernama Giovanna Wolswijk telah mengucapkan 2 kalimah syahadah dalam Majlis Syahadah di Masjid UMT. Gadis yang berasal dari Itali ini merupakan penuntut Master di Institut Oseanografi dan Sekitaran di universiti berkenaan. Sebelum ini Giovanna adalah penganut ateis mula tertarik dengan IsIam sejak Februari lalu dan telah mengkajinya dengan lebih mendalam.

BACA : Fasih Cakap Loghat Utara, Awek Omputih Sedia Dapat Pakwe Orang Malaysia

Hati saya sangat tersentuh setiap kali mendengar alunan ayat al-Quran daripada pembesar suara masjid UMT sekaligus membuka hati saya mendalami IsIam..

Kredit Foto : Media Kreatif PKK UMT

Gadis berusia 24 tahun ini mula menyesuaikan diri dengan memberi salam kepada rakan-rakan yang lain selain belajar untuk mengucap dua kalimah syahadah. Proses pengisIamannya berjalan lancar melalui Pusat IsIam SuItan Mahmud (PISM) dan banyak bimbingan yang diberikan sejak Giovanna menyatakan keinginannya untuk convert.

Kredit Foto : Media Kreatif PKK UMT

Perasaan saya sangat tenang sejurus mengucap 2 kalimah syahadah dan sangat teruja bergelar saudara baharu.

Kredit Foto : Media Kreatif PKK UMT
Kredit Foto : Media Kreatif PKK UMT

Di samping itu, Pengarah PISM, iaitu Dr Risw4di Azmi turut menyatakan bahawa persatuan ini akan beri tumpuan pada saudara baru dengan sumbangan awal zakat yang bernilai RM1,000 dan sumbangan zakat berterusan setiap semester berjumlah RM700 sehinggalah tamat pengajian.

Kredit Foto : Media Kreatif PKK UMT

Lantik pegawai angkat untuk bimbingan

Menjengah ke ruangan komen, para netizen menzahirkan pelbagai reaksi apabila rata-rata mereka meluahkan rasa syukur kerana Giovanna telah menjadi saudara baru.

Hidayah itu milik Allah. Alhamdulillah..

Harapnya pihak pengurusan dapat bimbing beliau secara berterusan

Terharu tengok mereka saling berpeIukan selepas ucap syahadah

Kredit Foto : Media Kreatif PKK UMT
Kredit Foto : Media Kreatif PKK UMT

Sumber : Harian Metro & FB Media Kreatif UMT PISMUMTOfficial