Inspirasi Semasa

“Terima Kasih Doktor” – Tampil Bantu Baby Ainul, Dr Amalina Dipuji Netizen

Baru-baru viral di media sosial mengenai seorang bayi perempuan bernama Ainul Mardiah berusia 8 bulan yang menghidap k4nser mulut iaitu Germ CeII Tumor dan difahamkan ketumbuhan tersebut telah ada sejak dia lahir lagi. Walaupun telah menjalani sesi kim0terapi di H0spitaI Kuala Lumpur (HKL), tetapi ketumbuhan itu semakin merebak dan kini sedang membesar sehingga terkeluar daripada mulutnya sendiri.

BACA : Foto Sweet Dr Amalina & ‘Prince Harry’ Buat Ramai Teruja, Bila Nak Kenduri?

Disebabkan kisah adik Ainul ini, ramai orang tampil ingin menyalurkan bantuan sehingga ada yang sanggup berk0rban demi mendapatkan dana untuk rawatannya di hospitaI.

Kredit Foto : Metro

Turut terkesan dengan kisah ini termasuklah seorang doktor yang bertugas di United Kingdom iaitu Dr Amalina Bakri apabila beliau tampil mahu memberi bantuan. Perkara itu dikongsikan sendiri olehnya di Instagram.

Throwback 2013! – Pada hari saya menjadi doktor, mungkin hari yang terbaik dalam hidup saya. Keputusan untuk menjadi seorang doktor adalah didorong oleh keinginan saya untuk membantu orang lain. Sangat menyayat hati mendengar kisah adik Ainul. Dia terpaksa melalui kesusahan sedemikian pada usia yang muda. Terima kasih kepada mereka yang mesej saya.

Saya kini sedang berhubung dengan ibu Ainul dan telah menerima rekod perubatannya. Saya telah menghubungi beberapa rakan sekerja saya tetapi sebab ia merupakan k3s yang sukar, kita perlu melakukan multidisciplinary meeting (antara kepakaran yang berbeza) untuk membincangkan mengenainya. Kepada ibu bapa Ainul, semoga terus kuat, mari kita berdoa untuk bayi Ainul.

Menurut ibu kepada bayi Ainul, Nurul Erwani Zaidi, dia berasa gembira apabila ada doktor dari luar negara sudi tampil memberi bantuan mencari jalan untuk memulihkan anaknya.

Isi borang dapatkan khidmat perubatan di AS

Jelas sekali, tindakan Dr Amalina yang ingin memberikan rawatan kepada bayi Ainul ini telah menarik perhatian ramai apabila rata-rata netizen mengucapkan rasa syukur dan memuji sikap mulianya itu menerusi ruangan entri Facebook.

Alhamdulillah..terima kasih Dr Amalina. Anda terbaik

Alhamdulillah syukur..terima kasih kerana sudi bantu baby Ainul

Terima kasih doktor..biarpun ramai yang kecam..Dr seorang yang baik

Baguslah Dr. Bekerja di bumi orang..mampu berbakti di bumi sendiri

Alhamdulillah tahniah Dr Amalina..semoga Allah SWT merahm4ti anda

Sumber : Harian Metro IG dramalinabakri