Inspirasi

Tengku Maimun.. – Antara Gaji RM60K, Ketua Hakim Wanita Pertama & Tanggungjawab

Seperti diketahui umum, Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Tengku Maimun Tuan Mat telah dilantik sebagai Ketua Hakim Negara berkuatkuasa pada 2 Mei yang lalu. Beliau sebenarnya telah dilantik sejak 28 November 2018 lagi dan sebelum ini menyandang jawatan sebagai Hakim Mahkamah Rayuan. Perlantikan itu sekaligus mencipta sejarah kerana beliau menjadi wanita pertama yang menjawat portfolio tertinggi dalam badan kehakiman negara.

BACA : Raih Lebih 13 Ribu Perkongsian, Wanita Ini Dedah Cara Hasilkan ‘DIY’ Troli IKEA

Perkara ini menurut pandangan daripada seorang wartawan iaitu Syahril A. Kadir menerusi laman Facebook miliknya.

Bukan calang-calang jawatan

Tak macam kita, apply online..interview

Peroleh RM60 ribu sebulan

Kredit Foto : MalaysiaGazette

Beliau yang mempunyai kelulusan dari Universiti Malaya dan merupakan anak jati Kota Bharu, Kelantan ini baru berusia 59 tahun tetapi telah melangkaui ramai hakim kanan lain untuk memegang jawatan tersebut.

Segalanya berbalik kepada rezeki dan saya sangat bersyukur… dilantik sebagai ketua hakim negara wanita pertama bukanlah satu isu tetapi saya menganggapnya sebagai rezeki.

Kredit Foto : MalaysiaGazette

Walau apapun, bukan jawatan dan gaji yang menjadi keutamaan malah apa paling penting adalah tanggungjawab besar yang perlu digalas selepas ini. Antara petikan kata-kata beliau adalah :

Kami hakim tidak ada masa untuk menonton televisyen. Tidak banyak masa untuk buat perkara lain. Kami bekerja sehingga lewat malam, awal pagi, dan sebagainya. Sejujurnya, saya tidak berasa tekanan langsung. Bagi saya jantina tidak terjejas sama sekali. Sama ada lelaki ataupun wanita, tanggungjawab sama harus dilaksanakan dengan sebaik mungkin!

Kredit Foto : MalaysiaGazette

Sumber : FB Syahril Kadir Harian Metro