Inspirasi International

Tarik Rakyat Jepun Masuk IsIam & Bina Masjid, Kehilangan Pendakwah Ini Diratapi

Pada minggu lalu, negara kita dikejutkan dengan kehilangan tokoh ulama iaitu Allayarham Ustaz Abu Hassan Din dan pemergiaannya diratapi seluruh umat IsIam. Namun, tanpa sedar sebenarnya kita kehilangan seorang lagi tokoh MusIim dari Jepun. Mungkin ramai kurang mengenali kewujudannya tetapi beliau mempunyai jasa yang sangat besar dalam komuniti IsIam di negara matahari terbit itu.

BACA : 5 Pagi Kejut Anak Mualaf Sahur, Ibu Bapa Cina Ini Teruja Sedia Keperluan Anak

Beliau adalah Ustaz Abu Mahdy Akira Hamanaka yang meninggaI dunia sehari sebelum menjelangnya Ramadan. Jelas sekali pemergiannya itu merupakan kehilangan terbesar buat pendakwah dan seluruh rakan MusIim di negara tersebut.

Beliau merupakan MusIim Jepun pertama membina masjid sendiri iaitu Masjid Niihama yang terletak di wilayah Ehime.

Hidayah Allah tiba ketika Ustaz Abu Mahdy Akira berusia 19 tahun dan selepas bergelar seorang MusIim, beliau mengambil keputusan untuk belajar di sebuah sekolah pondok di Kuala Selangor. Selepas itu, beliau menyambung pengajian ke Mesir dan menjadikannya sebagai salah seorang pendakwah yang paling awal mengembangkan IsIam di Jepun.

Semasa hayatnya, Ustaz Abu Mahdy Akira sangat suka sukan malah beliau antara yang membantu menghubungkan Jepun dan Malaysia dalam sukan badminton. Beliau turut bekerja keras sehingga dimasukkan ke pusat perubatan kerana s4kit.

Sumber : FB Zulkarnain Hasan Basri Hamanaka Japan