Gadjet

Tambah/Perbetul Kalendar Islam Pada Telefon Bagi Pengguna iPhone,iPad

Hahh kami pasti ramai yang tidak tahu bagaimana untuk cara untuk menambah dan memperbetulkan kalendar Islam yang ada pada iPhone kesayangan masing-masing bukan?. Di tambah pula di bulan Ramadhan ini, pasti ramai yang tidak sabar-sabar ingin tahu sudah berapa hari mereka berpuasa, Ramadhan ke berapakah ini, adakah sudah 10 terakhir Ramadhan, berapa hari lagi Syawal akan tiba, ya ya kami faham perasaan anda!

Oleh sebab itu pada artikel kali ini kami ingin berkongsi dengan anda bagaimana cara untuk menetapkan telefon anda mengikut step by step.

Walau bagaimanapun, malangnya aplikasi ini hanya boleh digunakan untuk pengguna telefon jenama iPhone sahaja. Buat pengguna telefon Android, anda boleh memuat turun pelbagai aplikasi berkaitan kalendar Islam di Play Store.

Seperti yang anda semua tahu, kalendar Islam pada Notification Centre agak tidak tepat, di mana kadang-kadang aplikasi berkenaan lambat sehari dari tarikh asal dan sebagainya. 

Berikut kami kongsikan cara untuk perbetulkan kalendar Islam pada iPhone:

1. Tekan Setting > General > Language & Region > Region Format > Set kan kepada Malaysia. Pastikan jangan set kepada United Arab Emirates atau Negara Arab Bersatu dahulu.

2. Tekan Setting semula, tekan Mail, Contacts, Calendars > skrol ke bawah > Calendars > Alternative Calendars > setkan Islamic. Kemudian buka Notification Centre. Akan muncul tarikh sehari lewat dari tarikh sebenar.

3. Kemudian tekan Settings semula > General > Language & Region > Region Format > kemudian pada kali ini setkan kepada United Arab Emirates/ Negara Arab Bersatu > Pilih Done.

4. Kembali semula ke Setting > Mail, Contacts, Calendars > skrol ke bawah > Calendars > Alternative Calendar > dan setkan Islamic.

5. Lihat dan semak di Notification Center akan keluar tarikh seterusnya yang mana tarikh yang betul.

6. Set kembali Region ke Malaysia tetapi pastikan tidak set Islamic pada Settings > Mail, Contacts, Calendars > skrol ke bawah > Calendars > Alternative Calendars, biarkan tidak bertanda sahaja.

Sumber daripada Akif Kamaruzaman & Haziq Haruan @AUG MALAYSIA

Selain daripada ditukar ke format Islamic, aplikasi itu juga boleh ditukar ke beberapa format yang lain seperti Kalendar China (Chinese) dan Kalendar Ibrani (Hebrew). 

1
like
love
haha
wow
sad
angry